Vinterkräksjukan kan vara på väg
Det här är den tid på året då man brukar se ett ökat fall av magsjuka och därför är det extra viktigt att vara noga med handhygienen på hemma och på jobbet. (Foto: Epoch Times)


Vinterkräksjukan kan vara i antågande. Trots att den ännu inte slagit till med full kraft har man sett en påtaglig ökning av sökningar där ordet kräk ingår på webbplatsen Vårdguiden.se. Iaktta god handhygien både hemma och på jobbet, manar Smittskyddsinstitutet.

I jultider träffas familjer och vänner för att äta gott tillsammans både hemma och på jobbet. Vi plockar gotter ur skålar och tar för oss av julbordens delikatesser. Det här är också den tid på året då man brukar se ett ökat fall av kräksjuka och därför är det extra viktigt att vara noga med handhygienen.

Inför virussäsonegn 2010-2011 utökade Smittskyddsinstitutet (SMI) övervakningen av norovirusinfektioner (vinterkräksjuka), bland annat genom att analysera sökningar där ordet kräk ingår på webbplatsen Vårdguiden.se.

Ännu har ovanligt få laboratoriefall av noroviruset rapporterats men den senaste tiden har många människor sökt information på Vårdguiden vilket kan tyda på att man kan förvänta sig en ökning av antalet vårdfall de närmaste veckorna.

Vinterkräksjukan orsakas av ett så kallat calicivirus. Det finns två typer av calici; där norovirus är den vanligaste typen, och sapovirus, som är mindre förekommande.

Vinterkräksjukan brukar bryta ut mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Vanligtvis går den över efter två till tre dagar.

Viruset är mycket smittsamt och en enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller ett dagis. Därför bör man stanna hemma från arbetet, skolan eller dagis minst två dygn sedan man blivit symptomfri.

Drabbas man av vinterkräksjuka är det viktigt att försöka dricka små mängder vätska med täta mellanrum, tvätta händerna noga efter toalettbesök och undvika att hantera eller laga mat medan man är sjuk för att undvika att sprida smittan inom familjen. God hygien är a och o.

För den som har nedsatt allmäntillstånd kan vinterkräksjukan bli mer riskabel och även små barn blir fortare uttorkade. Har man svårt att behålla vätska och endast kissar små mängder kan det vara tecken på att man börjar bli uttorkad, kontakta då vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen för råd.