Vinterbilder från Nord- och Sydkoreas demilitariserade zon
Solnedgång vid den demilitäriserade zonen i Imjingak. (Foto: Jarrod Hall)


När man kör längs Hanfloden från Seoul mot den koreanska demilitariserade zonen kantas flodstränderna av taggtrådsstängsel och militära övervakningstorn fångar blicken. Knappt fyra mil från Seoul, Asiens blomstrande centrum för kapitalism och demokrati, ligger Nordkorea, en totalitär regim.

Under några veckor har jag gjort regelbundna resor till den demilitariserade zonen tillsammans med ett team från NTD Television i Sydkorea. Det har varit en fantastisk upplevelse. Den demilitariserade zonen är en ovanlig plats, ibland beklagansvärt turistaktig, ibland med ett djup, men alltid överraskande.

Den demilitariserade zonen skapades vid det koreanska stilleståndsavtalet som avslutade Koreakriget 1953. Den skiljer Nord- och Sydkorea åt, delar den koreanska halvön ungefär på mitten. Zonen är cirka 25 mil lång och 4 kilometer bred och är en av de mest populära turistattraktionerna i Asien. Den är också den mest tungt beväpnade gränsen i världen. Varje frisk ung man i Sydkorea måste göra militärtjänst i två år. Många av dem placeras här för att patrullera zonen och omgivande områden.


En man från Paju i Sydkorea nära den demilitäriserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Den demilitäriserade zonen är en ovanlig plats, ibland överraskande turistarktig, ibland med ett djup, men alltid överraskande. (Foto: Jarrod Hall)

En man från Paju i Sydkorea nära den demilitäriserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Den demilitäriserade zonen är en ovanlig plats, ibland överraskande turistarktig, ibland med ett djup, men alltid överraskande. (Foto: Jarrod Hall)

Sedan zonen skapades har 24 incidenter inträffat i den demilitariserade zonen. Bland annat många kommandoräder, grävda spiontunnlar, stora trupprörelser och skottlossning. Den senaste händelsen var i år, då en 18-årig nordkoreansk soldat dödade två överordnade innan han korsade zonen och hoppade av till Sydkorea.

Den mest populära turistplatsen är Panmunjeom. Överraskande nog är det lätt att gå in i den demilitäriserade zonen i närheten av Panmunjeom om du deltar i en organiserad rundtur, vill säga. Panmunjeom är känt för tre små blå skjul där samtal mellan de båda koreanska staterna hölls.

Byggnaderna ligger precis halvvägs mellan Nord- och Sydkorea. Det är en upplevelse att stå bara några meter från gränsen, med ingenting mer än asfalt och en vit linje målad på marken mellan dig och Nordkorea.

Översatt från engelska.