Vinst i hemmapremiären för Malmö Redhawks
Ishockeyspelare från Malmö Redwawks, 17 december 2008. Foto:Egon Eagle/Wikimedia Commons.


Svenska hockeyligan, SHL, hade premiär i veckan och på lördagen spelades första fulla omgången med sju matcher. Nykomlingen Malmö Redhawks fick en kanonstart i nya hemmaarenan via seger med 4-0 mot Örebro.

Malmö Redhawks var i början av 1990-talet en av de mäktigaste klubbarna i svensk hockey med bland annat två SM-guld. Efter ett decennium i en anonym tillvaro utanför högsta serien tog klubben klivet tillbaka till SHL inför den här säsongen. På lördagen var det dags för hemmapremiär i nybyggda Malmö Arena mot Örebro. De knappa 9 000 åskådarna fick se Malmö dominera och vinna matchen med 4-0.

– Jag är nöjd och stolt och vi är glada över att kunna prestera så här, sade Malmös tränare Björn Hellkvist till C More.

Med det stora publikintresset och klubbens goda ekonomiska resurser bör Malmö ha en god chans att etablera sig i SHL. För de andra nykomlingarna i SHL, Rögle och Karlskrona, ser oddsen inte lika bra ut.

Betydligt sämre ekononomiska resurser och publikunderlag gör det tufft för de mindre klubbarna att hålla sig kvar i högsta serien. Rögle vann dock lördagens match mot Linköping medan Karlskrona åkte på sin andra raka förlust.

Svenska hockeyligan består den här säsongen av 14 lag som gör upp i en 52 matcher lång grundserie följt av slutspel där svenska mästarna koras framåt vårkanten. De senaste årens bästa lag, Skellefteå, som dock fick se sig slagna i finalen våras av överraskningslaget Växjö, hålls av de flesta som favoriter inför säsongen.