loadingEmil Forsberg fick pris som bäste svenske spelare i 2-1-segern mot Danmark i play off till EM. Här i kamp med danske mittbacken Simon Kjaer. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images)
Inrikes

Vinst för Sverige i första play off-matchen

Epoch Times Sverige

Sverige besegrade Danmark med 2-1 i första matchen av dubbelmötet om en plats i EM-slutspelet i Frankrike nästa sommar.

– Det första man känner är att fotbollen är oviktig. Men ondskan ska inte få vinna, sade förbundskaptenen Erik Hamrén till Kanal 5 med anledning av de tragiska händelserna i Paris.

Fotbollsmässigt var det en hel del som stod på spel inför mötet mot Danmark på Friends Arena. Både Sverige och Danmark har tappat mark i fotbollsvärlden de senaste åren och en EM-plats skulle betyda mycket både ekonomiskt och sportsligt.

Sverige var det klart bättre laget under större delen av matchen. Huvudperson i första halvlek var Marcus Berg som med lite bättre skärpa i avsluten kunde gjort både ett och två mål. Istället var det mittfältaren Emil Forsberg som efter ett vackert svenskt anfall kunde placera in bollen efter inlägg från Mikael Lustig.

Zlatan Ibrahimovic hade även han bra chanser att göra mål i första halvlek – bland annat en stenhård frispark i slutet som danske målvakten Kasper Schmeichel gjorde en kanonräddning på.

Efter att Forsberg fällts fick Sverige straff i början av andra halvlek. Ibrahimovic satte straffen hårt vid Schmeichels högre stolpe och i det läget såg det bergsäkert ut för Sverige. Ett slitet Sverige tappade dock alltmer av spelet och under sista delen av matchen var det Danmark som dominerade.

Efter hörna med tio minuter kvar av matchen kunde Nicolai Jörgensen reducera till 2-1 för Danmark och plötsligt kände det väldigt nervöst på Friends Arena. Men svenskarna kunde rida ut stormen och tar med sig en vinst inför returen som spelas redan på tisdag i Köpenamn.

– Vi vinner hellre med 2-1 än spelar 0-0. Jag tycker det såg väldigt bra ut i 65 minuter, sade Erik Hamrén efter matchen.

Emil Forsberg fick pris som bäste svenske spelare och var nöjd efteråt.

– Första landslagsmålet, det är stort. Det var många som var trötta i slutet men vi tar med oss ett stort självförtroende inför returen, sade Forsberg.