Vinnare av EU:s litteraturpris tillkännagivna
Vinnarna av Europeiska unionens litteraturpris 2013 tillkännagavs den 26 september av kulturkommissionär Androulla Vassiliou vid invigningen av Bokmässan. (Foto: Niklas Maupoix/Bok &Biblioteksmässan)


Den 29:e Bokmässan öppnades i Göteborg på torsdagen. Bland talarna fanns den rumänske nobelpristippade författaren Mircea Cărtărescu, och EU-kommissonären Androulla Vassiliou som tillkännagav vinnarna av EU:s litteraturpris.

Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för bland annat utbildning och kultur, tillkännagav på invigningen de 12 författare som tilldelats året European Union Prize for Literature för bästa nya författare i Europa.

Årets vinnare är Isabelle Wéry (Belgien), Faruk Šehić (Bosnien och Hercegovina), Emilios Solomou (Cypern), Kristian Bang Foss (Danmark), Meelis Friedenthal (Estland), Lidija Dimkovska (f.d. jugoslaviska republiken Makedonien), Katri Lipson (Finland), Marica Bodrožić (Tyskland), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (Rumänien), Gabriela Babnik (Slovenien) och Cristian Crusat (Spanien).

European Union Prize for Literature (EUPL) har funnits sedan 2009. Priset delas ut årligen, och enligt ett rullande schema, till författare i tolv av länderna som ingår i EU:s Kulturprogram.

Varje vinnare får en prissumma på 5 000 euro och deras förläggare uppmuntras att ansöka om EU-finansiering inom programmet  Kreativa Europa, för att få de vinnande böckerna översatta till andra europeiska språk.

– Jag vill varmt gratulera årets pristagare. Europeiska unionens litteraturpris riktar internationell uppmärksamhet åt fantastiska nya författare som måhända annars inte får det erkännande de förtjänar. Samtidigt som vi hjälper dessa författare att nå ut till en ny publik är målet även att erbjuda läsare enastående ny europeisk litteratur och fler valmöjligheter, sade kommissionären Androulla Vassiliou på invigningen av Bokmässan.

I och med priset hjälper EU dessa författare att nå ut till en ny publik, och målet är också att erbjuda läsare enastående ny europeisk litteratur. På lång sikt kan det även skapa en  europeisk läsekrets med nästan en halv miljard potentiella läsare, tillade Vassiliou.

Författaren Mircea Cărtărescu läste upp på invigningen en text han kallar för litteraturens palats, med tankar om litteratur med morgonkaffet på bordet och Illiaden som sällskap.

– Den stora litteraturen består inte av konstruktion, inte av tema, inte av ordkonst. Den når det mänskligas yttersta gräns bortom vilken vi är omgivna av ett oändligt ljud, sade Cărtărescu.

Han som tillbringat hela sitt liv bland böcker, och skrivit i 30 år, säger att han aldrig kallat sig för författare. Ändå är litteraturen hans religion, och han skulle inte skriva en rad om det inte vore så.

”Och jag skulle inte läsa en författare som inte gör skrivandet till något mer än en fråga om liv och död – till en fråga om tro. Det har jag inte tid till. Jag är femtiosju år gammal och känner kylan från de första höstdagarna. Jag har högst en tredjedel av livet kvar. Vad kan jag göra med en tredjedels svärd, en tredjedels sköld?” Han fortsatte:

”…Jag dricker upp mitt kaffe, och efter att ha suttit och stirrat i fjärran så länge läser jag vidare i berättelsen om Peliden Akilles i min mobil. Och det är inte fråga om någon hybris, Homeros förblir densamme. Ovanför står porslinsmolnen orörliga, och här på bordet ligger katten och betraktar mig med azurögon. Vildrosorna bär sina lysande röda taggar och brandgula nypon. Vinden strålar i höstmorgonen. Man vet inte varifrån den kommer eller vart den tar vägen. Snart ska jag försvinna i intet, men detta ögonblick är evigare än intet. ”Dröj kvar, du ögonblick”, säger jag för mig själv och ler, ”du är så vacker!” avslutade Cărtărescu.


På invigningen av Bokmässa, Marie Källsson, Rumäniens ambassadör Răduţa Dana Matache, författaren Mircea Cărtărescu och Rumänska kulturinstitutets direktör Dan Shafran. (Foto: Niklas Maupoix/Bok &Biblioteksmässan)

På invigningen av Bokmässa, Marie Källsson, Rumäniens ambassadör Răduţa Dana Matache, författaren Mircea Cărtărescu och Rumänska kulturinstitutets direktör Dan Shafran. (Foto: Niklas Maupoix/Bok &Biblioteksmässan)