"Vill se den minst två gånger till"
Rajiv Ahuja besökte showen med sina forskarkolleger från Uppsala Universitet. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Rajiv Ahuja, fysikprofessor från Uppsala Universitet, tyckte att Shen Yun Divine Performing Arts föreställning visar den verkliga kinesiska kulturen. Enligt Rajiv var showen så bra att han ville komma och se den två till tre gånger till.

Det var en av hans kinesiska medarbetare som gav honom tanken att komma och se föreställningen. Sedan hakade hela forskningsgruppen på och nästan alla kommer att se den.

– Min forskningsgrupp är internationell och de ville alla komma och se den. De är mycket duktiga doktorander och kommer från Sverige, Kina, Ryssland och Thailand.

Det var första gången som Rajiv såg föreställningen men han planerar att komma och se den ytterligare två till tre gånger.

Varför vill du sen den igen?

– Eftersom de visar vad som är den kinesiska kulturen från Tang-dynastin. Den asiatiska kulturen är nära den indiska kulturen och det är vad vi saknar här. Så det är en fin möjlighet att se den asiatiska kulturen här. Människor har glömt de gamla kinesiska traditionerna och den kinesiska kulturen, så folk vill verkligen se hur det gamla Kina var.

Rajiv tycker att Kina har en gammal och fascinerande historia, och en väldigt gammal kultur som vi kan lära oss från.

– Jag har tidigare lärt mig mycket från min kinesiska vän om den gamla kinesiska kulturen och nu fick jag se det med egna ögon. Min favoritdans var den mongoliska dansen från Tangdynastin.

Det är ett sällsynt evenemang, tycker Rajiv, därför kommer han i morgon att berätta för sina vänner att inte missa den; att de borde gå och se showen.

– Jag skulle säga till dem att om de vill se den riktiga kinesiska kulturen så borde de komma och se den här showen. Att de borde inte missa den, säger Rajiv.

Den kinesiska ambassaden har försökt stoppa Shen Yuns Chinese Spectacular i Sverige, vad anser du om det?

– Jag tycker Kinas ambassad gör fel, Shen Yun borde inte stoppas, de gör inget fel, bara berättar vad som är den kinesiska kulturen, de berättar om kultur, varför störa det? Och Sverige är ett demokratiskt land, de skall inte stoppa detta.

Fredrik Silvarv, en av dem som följt med Rajiv till föreställningen, svensk doktorand i fysik, sade att showen var en fin upplevelse.

– Den var mycket vacker. Jag tyckte särskilt om den tibetanska dansen och trummorna.

Är det något du skulle vilja ta med dig hem?

– Jag vet ganska mycket om den kinesiska kulturen redan eftersom jag tränar Kungfu. Men det var väldigt trevligt att se showen och det var mycket vackra dräkter.

Fredrik Silvarv skulle rekommendera alla som gillar dans och musik, och särskilt kinesisk kultur, att de borde gå och se den.