Vill öka trycket på Eritrea
Cecilia Wigström (fp) i riksdagens Dawit Isaak-grupp kräver att regeringen tar krafttag för att få den svensk-eritreanske journalisten frigiven. (Foto: folkpartiet)


På söndag är det sex år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Cecilia Wigström (fp), ledare för riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp, krävde i ett pressmeddelande på lördagen att Sveriges utrikesminister Carl Bildt ”tar av sig filttofflorna och sätter på sig träskor” gentemot Eritrea.

– Regeringen borde bryta strategi. Istället för den tysta, artiga diplomatin bör vi motarbeta Eritrea i alla internationella fora och införa smarta sanktioner mot det eritreanska ledarskapet, sade Cecilia Wigström.

EU omförhandlar under hösten sitt bistånd inför budgetperioden 2008-2013. Wigström tycker det är ett gyllene tillfälle för Sverige att kräva Isaaks frigivning. En ökning av biståndet från 98 till 122 miljoner euro som förslagits skulle sända helt fel signal till Eritrea, menar hon.

Dawit Isaak greps och fängslades av den eritreanska regimen i september 2001 tillsammans med många andra journalister och oppositionella efter att ha rapporterat om en grupp politiker i Eritreas regering som krävde demokratiska reformer.

Dawits Isaaks familj i Sverige och en rad organisationer, såsom Amnesty International, Reportrar utan gränser, Svenska journalistförbundet med flera kämpar för Dawit Isaaks frigivning. 2002 rapporterade Committee To Protect Journalists att Isaak lagts in på sjukhus för tortyrskador.

Minst tolv journalister hålls fortfarande fängslade, fyra av dem misstänks ha dödats i fångenskap. Sammanlagt hålls hundratals oppositionella fängslade sedan massgripandet 2001.

Reportrar utan gränser föreslår inför sexårsdagen att utrikesministrar i fria länder tar kontakt med Eritreas ambassadörer och uttrycker sitt ogillande av gripandena.

– Eritreanerna behöver stöd från demokratier för att få president Issaias Afeworkis regim att lätta på trycket för dem och deras familjer. Denna årsdag måste användas för att visa att pressfrihet och mänskliga rättigheter inte är en lyx reserverad för rika länder utan en universell rättighet, skriver reportrar utan gränser på sin engelska webbplats.