Vill låta OS-idrottare ta ställning


I en debattartikel i GP 19 augusti uppmanade utrikestalesman Birgitta Ohlsson (fp) idrottsförbunden att låta idrottare ta ställning för mänskliga rättigheter och visa solidaritet med offren när de nästa år åker till Kina för OS. Enligt Amnesty har det kinesiska kommunistpartiet inte förbättrat några mänskliga rättigheter för folket sedan de tilldelades värdskapet för sommar-OS 2008.

När Kina iscensätter sommarolympiaden 2008 står det klart att IOK än en gång har gett OS till en av världens värsta diktaturer som använder OS som politisk draghjälp.

I sin debattartikel ger hon en rad exempel på modiga idrottsmän som tidigare i OS- sammanhang använt möjligheten att visa vad de tycker om förtrycket i en nation.

Hon menar också att man som representant för ett land inte bara representerar sig själv i OS.

”Under antiken utlystes fred under OS-tävlingarna. Nazistpropagandan flödade vid sommar-OS i Berlin 1936. Den amerikanske ledamoten i IOK (Internationella olympiska kommittén) Ernest Lee Jahnke uppmanade till bojkott av spelen och uteslöts ur IOK. De kinesiska människorättsaktivisterna jag talat med säger att bojkott inte längre är ett alternativ. För att få effekt skulle en sådan kampanj ha inletts för flera år sedan”, skriver hon i sin artikel.

Birgitta Ohlsson menar att hennes hopp nu står till Riksidrottsförbundets ordförande och ”kloka kvinna”, Karin Mattsson. Detta på grund av att Riksidrottsförbundet i samband med fotbolls-VM i Tyskland förra sommaren skrev på sin hemsida: ”Riksidrottsförbundet anser att idrott och politik hör ihop. Att idrott och politik hör ihop innebär inte att idrotten kan ta över politikernas ansvar.”

”Idrott och politik är intimt sammanflätade och speciellt de olympiska spelen har varit en arena för maktutövning och taktik”, anser Birgitta Olsson.

Hon har tankar om hur man från Riksidrottsförbundets sida kan erbjuda idrottare att inta en moralisk ställning. Birgitta Olsson tycker att idrottarna kan erbjudas att bära ett vitt sidenband runt handleden som symbol att man inte glömmer kommunistpartiets miljontals offer. Vitt är sorgens färg i Kina.

Fler politiker delger nu öppet sina åsikter angående OS i Kina.

I ett program i Falköpings radio tisdagen 14 augusti talade även europaparlamentarikern Göran Lindblad (m) om kommande OS i Kina. Han menade att idrottsrörelsen nu borde sätta mycket mer press på kommunistregimen för att stärka mänskliga rättigheter.

– Jag hoppas att många åker dit, och att de har en liten knapp på sig med uppmaningen: ”mänskliga rättigheter och demokrati” i färgerna gult och rött som är vanliga propagandafärger i Kina idag.