Vill du gå ner i vikt - prova dessert till frukost
Enligt en ny studie kan en kaloririk frukost med dessert hjälpa människor att gå ner i vikt. (Sandra Shields/The Epoch Times)


En ny studie tyder på att en söt dessert som en del av frukosten på morgonen kan hjälpa överviktiga att gå ner mer i vikt och att hålla vikten nere.

Forskare på universitetet i Tel Aviv gav under 32 veckor slumpvis 193 överviktiga vuxna icke-diabetiker dagligen en av två dieter, som båda hade lika stort kaloriinnehåll. Män fick 1600 kalorier och kvinnor 1400 kalorier per dag.

Den första gruppen fick emellertid en diet med låg kolhydrathalt med 300 kalorier till frukost, medan den andra gruppen fick en frukost med 600 kalorier, rik på kolhydrater och proteiner, inklusive en dessert med till exempel choklad.

Halvvägs in i studien hade deltagarna i båda grupperna förlorat i genomsnitt omkring 15 kg per person. Men under den andra halvan av studien gick deltagarna i gruppen med låg kolhydrathalt upp med i genomsnitt 10 kg per person, medan deltagarna i gruppen med den stora frukosten tappade ytterligare 7 kg vardera. I slutet av studien hade gruppen med den stora frukosten tappat i snitt 18 kg mer per person än gruppen med låg kolhydrathalt.

”Deltagarna i gruppen med låg kolhydratdiet var mindre nöjda och kände att de inte var mätta, trots att de intog samma mängd kalorier varje dag, eftersom de var mer sugna på socker och kolhydrater och följaktligen fuskade med sin diet, vilket förklarar viktökningen”, säger forskaren Daniela Jakubowicz i ett pressmeddelande.

”Gruppen som konsumerade en större frukost, inklusive dessert, upplevde mindre om ens något sug efter denna mat senare under dagen”, tillade hon.

Jakubowicz säger att det fungerar med en större mängd kalorier till frukost eftersom det mildrar suget och förbättrar kroppsfunktionerna.

Att inta en frukost med mycket kalorier sätter fart på metabolismen, vilket är viktigt för viktminskning och för att hålla vikten. Frukosttiden är också den tidpunkt då metabolismen är som mest aktiv och därför kan vi på ett bättre sätt arbeta bort de extra kalorierna under dagen.

 

Översatt från engelska.