Vill bli känd för att hjälpa fattiga
Jeab såg chansen att kunna samla in mer pengar till sitt sjukvårdsprojekt om hon var berömd. (Cindy Drukier/The Epoch Times)


Lalana Kongtoranin är nitton år och bor i Thailand. Förra året vann hon titeln som Thailands vackraste kvinna i tävlingen Miss Thailand och ökade därmed sina chanser att få ekonomiskt stöd till det hon brinner för – en gratis sjukvårdsklinik för de fattiga.

– En enda dag förändrade mitt liv, säger Lalana, eller Jeab som hon också kallas.

Hon syftar på dagen då
hon besökte ett sjukhus i utkanterna av Bangkok och möttes av en syn hon aldrig fått se förut under sin skyddade uppväxt. 200 sjuka väntade på att bli undersökta av en enda läkare. ”Jag vill dö hemma”, var det någon som skrek. Jeab kände sig maktlös och trots att hon hade pengar i plånboken kunde hon inte göra någonting.

När Jeab kom hem till sin mor berättade hon för henne att hon tänkte börja studera medicin och bli läkare för att senare öppna en gratis sjukvårdsklinik för de fattiga. Frågan var bara hur hon skulle kunna finansiera en sådan verksamhet. Jeab insåg att det skulle vara lättare att samla in pengar om hon var känd.

För att lösa detta bestämde hon sig för att delta i tävlingen Miss Thailand 2006. Hon deltog – och hon vann. Hon har skrivit brev till Bill Gates, som hon hoppas ska vilja sponsra verksamheten i framtiden, och hon har tänkt skicka regelbundna uppdateringar till Gates under sina sex års studier för att se om det i slutändan kan ge något resultat.

Jeabs plan att blir känd fick ytterligare en skjuts då hon tilldelades huvudrollen i filmen 24-Hour Love. I rollen som ett åtta-till-fem-biträde möter hon den perfekte killen – perfekt sånär som på att hans dubbla personlighet skiftar med veckodagarna. Jeab hoppas att thaifilm kan bli lika känt utomlands som thailändsk mat.

– Thaimat är väldigt berömt och jag vill att thaifilm ska bli det också. Vårt folk har sin egen karaktär och det visas i filmerna. Detta gör thailändsk film unik.

Jeab trivdes med skådespeleriet och säger att hon kan tänka sig att göra om det, så länge det passar ihop med skolans lovdagar. Medicin är hennes mål, berömmelse hennes hjälpmedel.

Översatt och bearbetad från engelska