Vilka städer har högst och lägst livskvalitet?
En kvinna går ner på Albertina muséets färgade trappsteg en kall dag i Wien den 3 december. (Foto: Alexander Klein / AFP / Getty Images)


Wien, huvudstaden i Österrike rankades högst i en livskvalitetsundersökning 2012 för fjärde året i rad medan Bagdad placerades på botten av 221 städer, enligt konsultgruppen Mercer.

Efter Wien kommer Zürich i Schweiz, därefter Nya Zeelands mest folkrika stad, Auckland, enligt undersökningen. München i Tyskland och Vancouver i Kanada, kompletterar de fem högst rankade städerna. Majoriteten av de 25 högst rankade städerna ligger i Europa.

”Generellt sett fortsätter de europeiska städerna ha hög kvalitet på boende som ett resultat av en kombination av ökad stabilitet, stigande levnadsstandard och avancerad infrastruktur i städerna”, sade Slagin Parakatil, en forskarassistent på Mercer, i ett uttalande. ”Men den ekonomiska turbulensen, politiska spänningar … och hög arbetslöshet har fortsatt vara problematiskt i regionen.”

Bagdad upplever rutinmässigt bomb- och vapenattacker som utförs av extremister, och politiskt våld är också vanligt, enligt det amerikanska utrikesdepartmentet.

De högst rankade städerna i USA är Honolulu och San Francisco, som rankades till platserna 28 och 29. New York var rankad till plats 44 på listan som var knuten till Tokyo – den folkrikaste staden i världen.

Mercer bedriver livskvalitetsundersökning varje år för att ge underlag för internationella företag och organisationer att kompensera sina anställda på ett rättvist sätt.

Efter Bagdad är näst sämsta rankade stad, vad gäller livskvalitet, Bangui i Centralafrikanska republiken. Sedan kommer Haitis huvudstad Port-au-Prince, Tchads huvudstad N’Djamena och den sudanesiska huvudstaden Khartoum.

Den sämst rankade staden, vad gäller infrastruktur, är Port-au-Prince, Haitis huvudstad, som fortfarande återhämtar sig från den förödande jordbävningen som dödade hundratusentals nästan tre år sedan.

”Den pågående turbulensen i många länder i Nordafrika och Mellanöstern har lett till allvarliga säkerhetsproblem för lokalbefolkningen och utlandsbosatta,” sade Parakatil.

”Många länder fortsätter att uppleva våld genom politiska demonstrationer som ibland har utvecklats till massiva uppror och lett till allvarlig instabilitet i regionen”, sade han, med hänvisning till upproren i Syrien och en kupp i Mali.

När Mercer gör undersökningen analyserar gruppen alla av de 221 städerna baserade på 39 faktorer i tio kategorier, inklusive brottslighet, regeringens stabilitet, ekonomiska faktorer, tillgång till sjukvård och föroreningar.

Länder med instabila politiska situationer och pågående oroligheter tenderar att prestera sämre än andra länder.

Regionvis räknat var den sämst rankade staden i Västeuropa Aten i Grekland, på plats 83 medan Detroit var den sämst rankade staden i USA på plats 71.

Huvudstaden Tbilisi i Georgien var den sämst rankade staden i östra Europa på plats 213 och Tadzjikistans huvudstad Dusjanbe var den lägst rankade i Asien-Stillahavsområdet på plats 207.

Översatt från engelska