"Viktigt som en kulturförmedlare"
Beate Jensen vill tipsa alla att gå och se Shen Yun.


– Detta är väldigt viktigt som en kulturförmedlare, sade Beate Jeppen efter att ha sett Shen Yun Performing Arts i Oslo på lördagen.

–    Budskapet var fint och jag tror att många fick en andningspaus i en hektisk vardag. Jag vill tipsa alla om att gå och se detta, sade hon.

Hon arbetar som biontolog, vilket hon beskriver som ljusakupunktur. Det är en kinesisk behandlingsform som bygger på en kombination av traditionell akupunktur och moderna teknik som utvecklats.

–    Man håller i två glasrör och så får man ljus, förklarar hon enkelt principen.

I föreställningen pratar presentatörerna om att musik ursprungligen var förknippad med hälsoförbättring, och Beate förstår att det är så.

–    Ja, kineserna ligger ju långt före oss i mycket och jag tror att vi har mycket att lära av varandra, sade Beate Jensen. 

Marianne Lindbeck Jonsen från Oslo besökte på lördagen Oslo Konserthus för första gången. Hennes pappa ringde och bjöd henne och på förmiddagen samma dag och det var ett lyckokast:

–    Jag tycker den är väldigt, väldigt, väldigt bra. Det är väldigt imponerande, sade en överväldigad Marianne.

– Jag studerar akupunktur så detta var mitt i prick, att få lära lite extra om den kinesiska kulturen och det som har varit tillbaka i tiden. Jag tycker det är ”kempegrejt”.

Marianne tycker bland annat att det är fint att se de gamla legenderna spelas upp med hjälp av dans.

–    Och hon som sjöng var fantastisk. Hon träffade mig verkligen. Hon hade en vacker, vacker stämma.

Cheyenne kommer ursprungligen från Kalifornien i USA men flyttade till Norge eftersom kärleken fanns där. Nu går hon i väntans tider, ska föda nästa månad. Tidigare arbetade hon som flygvärdinna.

–    Jag hade inga förväntningar så jag blev överraskad. Särskilt av sången, sade Cheyenne.

Det var nytt för henne att kineser sjunger i en operaliknande stil. Numret om Buddhas blommor (Udumbara’s bloom) var hennes favorit. Udumbarablommorna är mycket små och sägs blomma bara var tretusende år, som ett tecken på Buddhas ankomst. Presentatörerna berättade att dessa blommor synts på flera håll på jorden de senaste åren.

– Existerar de verkligen, undrade Chayenne nyfiket.


Cherryl från Kalifornien och norska väninnan Louise Winter njöt av traditionell kinesisk kultur Oslo.

Cherryl från Kalifornien och norska väninnan Louise Winter njöt av traditionell kinesisk kultur Oslo.


Marianne Lindberg Jonsen uppskattade att få lära sig mer om Kinas historia.

Marianne Lindberg Jonsen uppskattade att få lära sig mer om Kinas historia.