Viktig omröstning om valsystemet i Hongkong denna vecka
En kvinna står framför gula paraplyer, en symbol för demokratirörelsen i Hongkong, på ett tält utanför regeringshögkvarteret i Hongkong, den 13 juni 2015. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)


Innan slutet av veckan ska Hongkongs lagstiftare rösta om den Pekingstödda valreformplan som ledde till stora spänningar och de största demonstrationerna någonsin i staden.

Hongkongs lagstiftande råd ska debattera lagförslaget under onsdagen. Om det går igenom kommer de fem miljoner röstberättigade av stadens drygt sju miljoner invånare att välja sina högsta politiska företrädare vid nästa val 2017. Omröstningen förväntas äga rum på torsdag eller fredag. Valplanen kommer att skickas till Peking för godkännande om två tredjedelar av de 70 lagstiftarna röstar ja.

I nuläget saknar lagförslaget fyra röster för att gå igenom. I flera månader har nämligen alla de 27 prodemokratiska lagstiftarna sagt att de ska rösta ner planen.

De här lagstiftarna hävdar att Pekings ramverk, som presenterades den 31 augusti förra året, är en falsk demokrati, eftersom de två eller tre kandidaterna till chief executive, Hongkongs högsta ledare, kommer att väljas ut av en nomineringskommitté som har Pekings intressen för ögonen.

Hongkongs demokratiförespråkare – studenter, yrkesmänniskor, hemmafruar och pensionärer – var så negativa till Pekings valplan att de gick ut och tog över gatorna i viktiga affärs- och regeringsdistrikt under tre månaders tid i fjol. I år har också flera protestmöten hållits, det senaste i söndags.

Det prodemokratiska lägret i Hongkong är medvetet om att om man röstar ner planen kommer man att fortsätta med den nuvarande, klart odemokratiska versionen, där chief executive väljs av en icke-representativ, Pekingvänlig elitgrupp på bara 1 200 personer. Det är dock något som det prodemokratiska lägret föredrar i nuläget.

”Vi är tillbaka på ruta ett, men det är så det är”, sade den prodemokratiska lagstiftaren Emily Lau till Voice of America. ”Det är väldigt tragiskt. … Vi har kämpat i flera årtionden, men Peking låter fortfarande inte Hongkong få genuina allmänna val. … Vi har kämpat i så många år, och det finns ingen anledning att sluta.”

Studentledaren Joshua Wong, som blev det unga ansiktet utåt för ”paraplyrörelsen” i fjol, menar att Hongkongborna borde börja tänka på hur staden ska kunna behålla sina speciella rättigheter och privilegier efter 2047, när ”ett land, två system”-modellen, som nu gäller, tar slut. I enlighet med den har Hongkong rätt att behålla sitt kapitalistiska system och livsstil under kommunistregimen i 50 år från det att britterna lämnade över suveräniteten över Hongkong till Kina 1997.

”Demokratirörelsen är inte en enda generations ansvar”, skrev Wong i en ledarartikel i New York Times.

Sista chansen?

Kinesiska befattningshavare har vägrat att starta om valreformen eller ändra på någonting i det ramverk man har erbjudit, något som de gjorde klart för en grupp på 14 prodemokratiska lagstiftare i ett möte bakom lyckta dörrar i slutet av maj.

Peking ”kommer inte att ge efter ett dugg”, sade Alan Leong, en av de fjorton, enligt Wall Street Journal.

Den kinesiska regimens mediaspråkrör People’s Daily har också kört en serie ledarartiklar under de senaste veckorna där man framhåller den nuvarande valplanen som något som är för Hongkongbornas bästa, en retorik som upprepades av Song Ru’an från det kinesiska utrikesministeriet i tisdags.

”Om pan-demokraterna envisas med att rösta ner förslaget, kommer demokratiutvecklingen i Hongkong att köra fast”, sade Song. Han uppmanade lagstiftarna att ”rösta ansvarigt och ge förslaget en chans”.

Hongkongs nuvarande ledning, och de lagstiftare som stödjer den, har gett uttryck för liknande åsikter.

Chief Executive Leung Chun-ying sade i tisdags att de prodemokratiska lagstiftarna inte ska tro att Peking kommer att tänka om kring deras krav senare om de röstar ner lagförslaget denna vecka.

Holden Chow, andreman i den Pekingvänliga Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hongkong, var inne på samma linje.

”Om ni lägger ert veto mot paketet denna gång så kommer ni om fem eller tio år att erbjudas samma ramverk om processen då startas om”, sade Chow till New York Times. ”Det betyder att status quo upprätthålls, medan ni slösar bort er tid.”

Upptrappning?

Allmänheten i Hongkong har emellertid visat ett knappt stöd för valplanen. De senaste opinionsundersökningarna visade att 45 procent stödjer förslaget, medan 41 procent är emot. De drygt tusen personer som tillfrågats varje gång sedan undersökningen började i slutet av april har generellt haft en majoritet, om än knapp, för förslaget.

Medan de prodemokratiska lagstiftarna förväntas rösta ner förslaget, kommer demonstrationer sannolikt att hållas runt den lagstiftande församlingens byggnad i det centralt belägna Admiralty-området under debatten och omröstningen.

Om förslaget går igenom kan saker och ting snabbt eskalera, och Hongkongpolisen är redo för det. Minst 5 000 poliser kommer att stå redo att rycka in på omröstningsdagen, sade två högt uppsatta poliskällor till Reuters.

Wong Yeung-tat, ledaren för den lokalpatriotiska gruppen Civic Passion klagade på facebook över att polis och reportrar hade frågat honom om han tänkte ta sig in i lagstiftarbyggnaden med våld. En av medlemmarna av hans grupp deltog nämligen i en inbrytning där i fjol, som en del av paraplyprotesterna.

Polisen grep också nio personer under söndagen, och en tionde på måndagen, misstänkta för att ha tillverkat sprängämnen. Polisen hävdade på en presskonferens i söndags att minst en av dem tillhör en ”lokal radikal organisation” och hade visat upp en Guy Fawkes-mask (känd från filmen ”V for Vendetta” och senare bland annat olika occupy-protester), luftgevär och flygblad som propagerar för att Hongkongs intressen ska sättas högre än det kinesiska fastlandets.

Ray Wong, organisatör i den lokalpatriotiska gruppen HK Indigenous, sade i ett youtubeklipp att hans grupp kanske inte skulle hålla sig till ickevåld om det blev en till massdemonstration.

”Vi har förlorat tålamodet och tron på att blint hålla fast vid fredliga metoder”, sade Wong.