Video bekräftar kinesiska polisers övervåld vid protester i tibet
Tibetanska fångar har sina händer fastbundna bakom ryggen och kan bara kura ihop sig i försök att undvika misshandel. (Tibetanska exilregeringens video)


Den tibetanska exilregeringen släppte en ny videoinspelning från förra årets protester i Lhasa, som bekräftar att kinesiska myndigheter använder extremt mycket våld och tortyr. Filmen är ett bevismaterial mot den kinesiska kommunistiska regimens förnekanden av att tortyr skulle ha använts i Tibet.

Videon, som ibland kan vara svår att se på, kan ses på: http://footage.tibetanbridges.com/Torture-in-Tibet.mov

– Denna mycket ovanliga och chockerande videofilm bekräftar våra värsta farhågor om den fruktansvärda smärtan och det lidande som tibetanerna upplevde i kinesiska myndigheters händer vid förra årets uppror, säger Lhadon Tethong, verkställande direktör för studenter för en Free Tibet, i ett pressmeddelande.

– Den brutalitet som kinesiska myndigheter använder mot tibetaner i den här videofilmen är inte ett undantag utan snarare en regel av Pekings behandling av det tibetanska folket under de senaste 50 åren, säger han.

En del av videon, inspelad den 14 mars 2008, visar kinesiska poliser som slår tibetanska fångar med batong, efter gripandet vid protesterna. Fångarna har sina händer fastbundna bakom ryggen och kan bara kura ihop sig i försök att undvika misshandel.

En annan del visar hemska bilder av Tendar, en ung tibetan, som torteras av kinesiska myndigheter. Enligt uppgifter blev han sparkad, slagen med en elektrisk batong, bränd med cigaretter och hans högra fot genomborrades av en spik.

Videon visar honom efter att han fördes till Tibets nationella sjukhus. Hans kropp är täckt av ruttna sår, eftersom han inte hade fått korrekt behandling. Sjukhuset tog bort 2,5 kg av den förruttnade kroppen.

Tender dog av sina skador den 19 juni 2008.

Protesterna i Tibet började den 10 mars 2008, och var riktade mot OS i Peking.

Tjänstemän från det kinesiska kommunistpartiet har upprepade gånger förnekat att tortyr har använts i Tibet. I november 2008 när FN släppte en rapport om kinesiska polisens användning av tortyr på tibetaner, kallade den kinesiska utrikesministern rapporterna ”osanna och kränkande” och anklagade utskottsledamöterna för att ha ”förutfattade meningar” om Kina.

Vid protesterna i Lhasa och kommunistregimen påföljande kraftåtgärder blev nära 220 tibetaner dödade, mer än 1 294 alvarligt skadade och mer än 1 000 försvann. De kinesiska myndigheterna arresterade mer än 5 600 tibetaner, varav 290 är kända för att ha blivit dömda.

Det kinesiska kommunistpartiet håller fortfarande Tibet under undantagstillstånd.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14051/