Vice premiärministerns död ändrar maktbalansen inom Kinas ledning


Huang Ju, Kinas vice premiärminister, avled den 2 juni, 69 år gammal. Hans död får oundvikliga konsekvenser för maktbalansen mellan de två huvudsakliga rivaliserande fraktionerna inom kommunistpartiet, Jiang Zemins ”Shanghai-gäng”, och den styrande fraktionen med Hu Jintao i spetsen.

Huang Ju, som var en nyckelfigur i förre presidenten Jiang Zemins så kallade ”Shanghai-gäng” och nummer sex i maktordningen inom kommunistpartiet, fick ingen översvallande nekrolog i officiella kinesiska media. Hans död är en känslig nyhet eftersom maktkampen inom partiet är fortsatt intensiv. Tillsammans med Jiang Zemin och den i fjol avsatte Chen Liangyu bildade Huang Shanghai-gängets ”järntriangel”.

Den nu styrande fraktionen, ledd av president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao, hade tidigare svårt att kontrollera landet fullt ut, på grund av bristande stöd, men har bland annat i och med sin antikorruptionskampanj, som slagit hårt mot Jiang Zemin och hans närmaste, vänt på maktförhållandet. I nätupplagan av amerikanska Epoch Times skriver artikelförfattaren att ”Shanghai-gänget” nu bevittnar sin undergång, och det maktvakuum de lämnar efter sig kommer att fyllas efter en kort, troligen ganska kaotisk process av omstrukturering av lojaliteter.

Man pekar också ut att flera av ”gängets” tidigare anhängare börjat svänga redan innan Huangs död, som till exempel den mäktiga Peking-politikern Liu Qi. Bedömare anser också att de många barn till åldrande mäktiga kommunistledare i Kina som utgör en maktfaktor inom partiet troligen kan användas av den styrande gruppen under Hu Jintao, eftersom de saknar gemensamma politiska mål.

Detta leder artikelförfattaren till slutsatsen att nu när det största hotet inifrån kommunistpartiet är avvärjt, kommer det bli allt tydligare att allmänhetens missnöje med miljöförstöring, bristen på mänskliga rättigheter, förföljelser och växande sociala orättvisor är det som Kinas ledning måste vända sin blick mot.