Vice ordförande i Kinas Högsta domstol under utredning för korruption
Xi Xiaoming, vice ordförande för Kinas Högsta folkdomstol, greps den 12 juli och undersöks för korruption. (Foto: Weibo.com)


Kinesiska statliga medier meddelade på söndagen att den näst mäktigaste tjänstemannen vid Kinas högsta domstol, Xi Xiaoming, har gripits misstänkt för ”allvarliga disciplinbrott och lagbrott”.

Han är en av de högsta tjänstemännen inom rättsväsendet som skilts från sin post vid en tid när Kommunistpartiets säkerhetsstyrkor genomför en intensiv rensning av de samhällsgrupper och individer som de anser hota partistyret.

Xi Xiaoming, som är född i Jiangsuprovinsen, har innehaft positioner inom rättsväsendet sedan början av 1970-talet. Innan han blev vice ordförande i Högsta folkdomstolen, var han vicesekreterare i Shanghais kommunpolitiska och juridiska kommission, det breda partiorganet som samordnar de tvångsutövande instanserna i Kina, däribland polisen, domstolarna, arbetslägren, fängelserna, den paramilitära polisen, och en del av underrättelsetjänsten.

Kinesiskspråkiga medier utomlands hade sedan mars i fjol rapporterat att Xi kan ha haft en osäker ställning efter att upprepade gånger ha kallats till samtal med anti-korruptionsutredare.

Dessa rapporter behandlade även hans skumma förbindelser med en mäktig pamp från Shanxiprovinsen, Zhang Xinming, som förmodligen är den mest inflytelserika figuren i den undre världen i den regionen.

Partimyndigheter tog itu med Zhang i augusti i fjol, och ett antal andra kommunistiska partimedlemmar i Shanxiprovinsen drogs med i fallet.