Vice generalsekreterare i FN utsedd
Förenta Nationerna, NEW YORK : FN:s nya generalsekreterare Ban Ki-moon pratar till reportrar på sin första arbetsdag den 2 januari, 2007 i FN-byggnaden i New York. (Foto: AFP/Don Emmert)


Tanzanias utrikesminister Asha-Rose Migiro ska utnämnas till vice generalsekreterare i FN. Därmed infriar den nye generalsekreteraren Ban Ki-Moon löftet att placera en afrikanska på den näst högsta posten.

Ämbetet som vice generalsekreterare skapades av den förre FN-chefen Kofi Annan och Migiro blir bara den tredje personen på den posten. Föregångarna var Louise Frechette från Kanada och Mark Malloch Brown från Storbritannien.

Ban Ki-Moon uppmanade i dag över 30 höga FN-tjänstemän att lämna in sina avskedsansökningar. Han vill agera snabbt för att ta kontroll över FN-byråkratin, enligt FN-källor.

De flesta av de 30 arbetar på kontrakt som löper ut i slutet av februari. Bans snabba åtgärd kan innebära att han vill byta ut en del av dem ännu tidigare, sade icke namngivna källor i FN-högkvarteret.

De flesta av dem som uppmanats säga upp sig kommer att ersättas inom de kommande veckorna, medan en del kommer att ombes att stanna kvar, säger uppgiftslämnarna.

En av de berörda antyder att förfarandet inte tillhör det vanliga, utan att de flesta generalsekreterare valt att behålla de flesta av de högsta tjänstemännen.

Ban har hittills bara utnämnt en handfull
nya medarbetare. Den indiske diplomaten Vijay Nambiar blir ny stabschef medan journalisten Michele Montas från Haiti blir FN-chefens taleskvinna.

Mexikanskan Alicia Barcena Ibarra har utnämnts till undergeneralsekreterare för ledningsfrågor medan den brittiske diplomaten John Holmes blir ny undergeneralsekreterare med ansvar för humanitära frågor.

Alla dessa utom Holmes har tidigare arbetat inom FN-administrationen.