Vi är de tokiga, inte sydlänningarna
En tupplur är helt okej.(Foto: Dylan Buell/Getty Images)


Vi är säkert många som önskat skrika ut: ”Jag är trött och ger sjutton i vad chefen tycker. Nu stänger jag dörren och tar en tupplur!” I vårt samhälle är det två vitt skilda saker vad vi vill göra och vad vi kan göra utan att bli avskedade. Men är det inte dags att arbetsgivare inser att sydlänningarna inte är så tokiga när de stänger dörren om sig och tar en eftermiddagssiesta?

Dr Scott Campbell, sömnexpert vid Weill Medical College i New York säger, ”Tupplurar är en hälsosam vana om ditt schema tillåter det. Jag kan inte förstå varför du skulle försöka att kuva det din kropp säger dig”. Jag håller med om detta, fast det är säkrare om chefen är på semester.

Sömnexperter säger att vår biologiska klocka är programmerad till att få oss att sova två gånger under en 24-timmarsperiod. Det första tillfället infinner sig mellan midnatt och sju på morgonen. Sedan blir ögonlocken tunga igen mellan klockan ett och tre på eftermiddagen. Denna vilja till och biologiska beredskap för sömn mitt på eftermiddagen sammanfaller med att kroppstemperaturen sjunker något. Dessutom infinner sig en sänkning av temperaturen oavsett om vi ätit eller inte och även hos dem som är  väl utvilade.

Majoriteten av de studier som genomförts visar att till och med en kvarts tupplur kan öka den mentala och fysiska prestationen samt förbättra humöret under den resterande eftermiddagen. Detta gäller oavsett ålder. Dr Campbell rapporterar att en studie av 32 män och kvinnor i åldrarna 55 till 89 visade att äldre människor fick bättre värden gällande kognitiv, eller intellektuell, förmåga och reaktionstid efter en vilopaus.

Campbell tillägger att det är en myt att en sömnpaus på eftermiddagen skulle störa nattsömnen. Det kanske tar ett par minuter extra att somna på kvällen efter en tupplur, men folk sover lika länge och djupt som efter dagarna utan vilostund. Dessutom har den faktiska sovtiden ökat med en timme de dagar de tagit en sömnpaus.

Arbetstagare och arbetsgivare borde inse att tuppluren är en rättighet från födelsen. Om den är bra för friska småbarn så är en kort siesta säkert ännu viktigare för oss med grått hår.

Tuppluren kan också vara en utvecklingsmässig och geografisk mekanism som utvecklades inom vissa kulturer, speciellt nära ekvatorn. Jag är säker på att i Sydamerika tog det inte långt tid innan människans utvecklingsgener konstaterade att det var förnuftigt att komma undan den brännande middagssolen. Som Joseph Conrad skrev, ”Bara galna hundar och britter går ut i middagssolen”.

Anta att du är en av de lyckligt lottade som kan ta en siesta utan att bli avskedad. Att glida ner under skrivbordet är ingen bra idé, välj hellre en lugn plats, sänk belysningen och dra för gardinerna. Sätt klockan på ringning om du oroar dig för att försova dig. Vila inte längre än 20 till 25 minuter. Du kan gå in i djupsömn efter 30 minuter, vilket gör det svårt att komma tillbaka till verksamheten ordentligt. Som alltid är måttlighet bäst.

Om du inte kan ta en tupplur och behöver energi, undvik sötsaker som endast verkar tillfälligt uppiggande. Välj hellre sådant med protein och långsamma kolhydrater, till exempel ost och fullkornsvetekex. Ta det också lugnt med koffeinhaltiga drycker som kan skapa beroende.

Jag är en morgonpigg författare, vanligtvis sitter jag vid datorn vid sjutiden. Men lika säkert som natt följer dag, börjar jag efter lunch att gäspa efter vartannat ord. När mina ögonlock blir tunga vet jag att det är lönlöst att fortsätta. Efter en kort tupplur kan jag sedan skriva något intelligent igen. Hur det är med det sistnämnda kan det säkert finnas delade meningar om!

Jag erkänner att det skulle vara lättare att sälja is till eskimåer, än att sälja in en eftermiddagslur till arbetsgivare. Men eftersom de alltid predikat behovet av produktivitet, kanske de kan inse att en liten tupplur förbättrar den i sista änden.

 

*Fotnot: Joseph Conrad, (1857-1924) författare med polsk härkomst. Han arbetade på sjön i många år och bodde sedemera i sitt nya hemland England. Skrev bland annat novellen Mörkrets Hjärta
som blev grunden till Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now (1979)
Källa: kirjasto.sci.fi

En natt med sömnbrist lämnar spår i DNA

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin