Vett och etikett...
Presenter är en viktig del av den kulturella etiketten vid resor utomlands. Här får Påven Benedictus XVI en sådan av Belgiens kung Albert II och drottning Paula vid deras besök i Vatikanen den 1 april. (Foto: AFP/ Arturo Mari/Osservatore Romano)


För många företag är internationella affärer en del av vardagen och resor världen över har blivit enklare och billigare än någonsin. Affärsmän och -kvinnor får alltfler tillfällen att resa utomlands för att träffa sina utländska kollegor.

Men det är viktigt att komma ihåg att trots att vi lever i ett mångkulturellt samhälle så finns det seder och traditioner som man måste lära sig och respektera, när man reser utomlands. Att inte ta sig tid att i förväg undersöka ett lands etikett kan få ödesdigra konsekvenser och kan sluta med att man oavsiktligt förödmjukar sin värd eller potentiella kund i dennes eget land.

Vi börjar med Europa. Affärer i Tyskland tenderar att vara mycket formella och punktliga. Det är extremt viktigt i tyska affärsrelationer. Gäster brukar oftast stå upp för att hälsa när värden kommer in i rummet och man förblir stående tills man blivit erbjuden att sitta eller tills alla har hälsat på värden. Om man är inbjuden till en måltid, kom ihåg att inte dela potatis och fisk med kniven eftersom det är ett tecken på att de inte är fullständigt tillagade. Det anses vara slöseri att lämna mat på tallriken. Visste du att det är respektlöst att tala samtidigt som man har händerna i fickorna och att peka med pekfingret på sitt eget huvud innebär en förolämpning mot en annan person?

I Frankrike skakar man hand då man hälsar och säger adjö, men en häftig handskakning anses oartigt. Generellt sett lägger fransmän och italienare stor vikt vid att klä sig moderiktigt, vare sig de bär formella eller vardagliga kläder, och de känner sig mer bekväma med besökare som visar samma grad av intresse för utseende. Ens kläder uppfattas som en spegling av ens sociala status och framgång. Även om en inbjudan anger att klädkoden är ”informell”, bör du inte komma i jeans och T-shirt, eftersom du då riskerar att få ett kyligt mottagande.

När du träffar någon i Ryssland, kom då ihåg följande — ta alltid av handskarna innan du skakar hand med någon, och gör det aldrig över en dörrtröskel, eftersom det anses bringa otur. Att ta med en liten present till den ryska värden, såsom choklad eller någon trevlig souvenir från ditt land, visar omtanke och de kan själva mycket väl ha förberett en present, så var förberedd. Att bygga upp förtroende är viktigt för ryssarna och att bli ombedd att göra en tjänst visar på förtroende.

Att göra affärer i öst innefattar återigen andra seder och många människor oroar sig över att bryta den sociala koden; särskilt i länder som Japan. Det viktigaste är att undvika skämt eller ironi eftersom översättningen av skämten ibland inte stämmer över kulturgränserna och kan orsaka förvirring eller sårade känslor.

När man byter visitkort i länder som Kina eller Japan bör man hålla ut sitt kort med båda händerna och låta texten vara vänd mot mottagaren. Kort bör alltid bytas ett i sänder. Kasta eller skicka aldrig ditt visitkort över bordet, det anses vara extremt oförskämt. Ta emot ett visitkort med båda händerna och läs omedelbart vad som står på det. Lägg därefter ifrån dig kortet framför dig på bordet. Det är nedlåtande att stoppa kortet direkt i fickan utan att först titta på det. Kom också ihåg att inte skriva kommentarer på en annan persons visitkort, i deras närvaro. Man kan dock skriva på sitt eget kort för att lägga till information, som e-post, hemtelefon med mera

En liten present tas oftast väl emot, särskilt något som representerar ens egen stad eller region. Presenter visar att man är intresserad av att bygga upp en relation. En present bör alltid vara inslagen, men undvik helt svarta eller vita papper eftersom dessa färger står för sorg. Lämna över presenten med båda händerna som ett tecken på artighet och tala alltid om att den bara är ett litet tecken på din uppskattning. Förvänta dig inte att presenten öppnas i din närvaro. Det visar att det är tanken som räknas mer än det materiella värdet.

Det är viktigt att komma ihåg att kineser och japaner ofta ser saker på ett symboliskt sätt, så ge aldrig en klocka, näsduk, paraply eller vita blommor, särskilt inte krysantemum eftersom alla dessa är symboler för tårar och/eller död. Ge aldrig vassa saker som knivar eller saxar då de kan symbolisera en avklippt relation. Lyckonummer är 6 och 8 (särskilt i följd såsom 66 eller 88.) Ett otursnummer är 4, så saker i set om fyra anses bringa otur.

Slutligen, i den arabiska världen spelar förtroende en viktig roll i affärsrelationer och männen är de dominerande. Diskutera inte ämnet kvinnor, fråga inte hur någons fru eller dotter mår. Att se män gå hand i hand är ett tecken på vänskap och har inte samma innebörd som i väst. När det gäller islam bör du respektera det faktum att de förväntas be fem gånger om dagen. På fredagar vilar man och affärsverksamheten minskar. Undvik affärer under Ramadan.

I stora delar av den arabiska världen anses den vänstra handen oren och reserveras för hygien, så du bör gestikulera och äta med din högra hand. Peka aldrig på en annan person eller gör ”tummen upp”, eftersom detta anses vara förolämpande av en del. Lägg inte upp benen på varandra när du sitter ner, det anses förolämpande att visa undersidan av skon eller foten.

Presenter är inte nödvändiga med de är uppskattade. Om du ger en present så kommer den att öppnas privat. Kom också ihåg att en del föremål måste undvikas: alkohol och parfym som innehåller alkohol; griskött eller svinskinnsprodukter; personliga föremål som underkläder; knivar; leksakshundar eller bilder av hundar samt nakenbilder eller bilder på lättklädda kvinnor anses förolämpande (även i målningar eller skulpturer.)

Att ta sig tid att lära sig en del kulturella nyckelfrågor kan bespara dig förödmjukelse i ett annat land. Att visa att du ansträngt dig och gjort lite efterforskningar visar dina värdar att du bryr dig om dem och de kommer att välkomna dig med öppna armar.