Veterankadrer vill byta ut Maos porträtt
Ett porträtt av Sun Yat-sen taget omkring 1912. Både den kinesiske regimen och Taiwan kallar ofta Sun som ”landets fader”, för sin roll i störtandet av Qingdynastin och att han etablerade republiken, där han var den första presidenten. (Wikimedia Commons)


Ett förslag om att byta ut det stora porträttet på Mao på Himmelska fridens torg mot Sun Yat-sen, har fått stöd från sju veterankadrer i det kinesiska kommunistpartiet (KKP) från Yunnan.

Förslaget kom från sex åldringar i Hubei, där alla är över 80 år.

Enligt åldringarna utförde Mao massmord på många kineser och skadade allvarligt landet.  Han inte bara begick brott, utan han ångrade sig aldrig.

De anser att det är skamligt och förödmjukande för Kina att Maos porträtt fortfarande syns på Himmelska fridens torg.

Den 15 oktober skrev andra kadrer från Yunnan på internet: ”[De] sade ord som våra hjärtan länge har undertryckt och vi återspeglar dessa åsikter helhjärtat.”

En av de äldre, Wu Zhibo, resonerade så här:

”Vi kom fram till den här åsikten genom att omvärdera Xinhairevolutionen 1911 och Suns påföljdande ledarskap. Några åldringar fick idén om att man skulle byta ut porträttet, och eftersom vi tyckte att det var rätt, gav vi vårt stöd.”

Li Shaokai, även han en äldre person sade:

“Jag tycker inte om (att sjunga) de *Röda sångerna, eftersom de alla prisar Maos stora prestationer. Mao Zedong styrde i själva verket Kina diktatoriskt under 27 år. Under hans styre lanserade kommunistpartiet mer än 50 kampanjer och rörelser, och slaktade mer än 70 miljoner medborgare.”

De veterankadrer som öppet stödjer det ovan nämnda förslaget inkluderar Yu Yongqing, Dai Kaixun, Zhao Zhengrong, Peng Haijun, Liu Chengrui, Li Deqiang och Ou Yang.

I deras offentliga stöd inkluderade de också en lista på Maos skandaler: Samtidigt som han lanserade en extrem vänsterpolitik och införde anti-högerrörelsen, smutskastade han över tre miljoner oskyldiga intellektuella och stämplade de som högerextremister, vilket resulterade i att många av dem torterades till döds i fängelse; han orsakade en treårig svält, där  mer än 31 miljoner  människor på landsbygden svalt ihjäl; han lanserade “Kulturrevolutionen” som under politiska utrensningar dödade mer än 20 miljoner människor, inklusive landets ordförande Liu Shaoqi.

Tie Liu, en känd skribent, erbjuder en förklaring: “De äldre vet vad Mao verkligen gjorde. De var på den tiden antingen länspartisekreterare, partisekreterare för disciplinära inspektionskommittén eller länsdomare.

De har upplevt alla katastrofer som Mao Zedong bär ansvaret för. Deras förslag är därför resonabelt och legitimt, och kommunistpartiets ledare bör acceptera det och inse betydelsen av detta.”

*Röda sånger syftar till sånger som skapades för att hylla det kinesiska kommunistpartiet och dess ledare, framför allt Mao Zedong.

Översatt från engelska.

Kinesisk originalversion.