Vetenskapligt bråk mellan Kina och Sydkorea om möjligt vulkanutbrott
Denna bild tagen den 23 september 2010 visar en nordkoreansk soldat som tar sig över en järnvägsövergång på floden Yalu, nära en by vid foten av Baekdu Berg eller Changbai berg (på kinesiska) sett från nordöstra Kina Jilin provinsen. (Foto: Olli Geibel/AFP)


I en dispyt som nyligen uppstod mellan kinesiska och koreanska vetenskapsmän visas hur den vetenskapliga debatten i Kina skiljer sig från omvärldens.

Berget Changbai, eller Baekdu, som det kallas på koreanska, är det högsta på den koreanska halvön. I juni fick berget uppmärksamhet när professor Yoon-Seong-hyo från koreanska Pusan National University sade att det kommer få ett stort utbrott inom en nära framtid. Yoon är en mycket respekterad vetenskapsman inom sitt fält och kallas till och med för ”professor Baekdu”.

Saker och ting hettade till när professor Yoon och hans kollega från samma universitet, professor Lee Jeong-hyeon, publicerade en gemensam artikel på Koreas geologiska sällskaps forum i oktober. De rapporterade att de sett mer och mer tecken på vulkanisk aktivitet sedan 2002.

Bland tecknen fanns gasutsläpp som dödat omgivande träd, GPS-data som visat ökad rörlighet i berget, att temperaturen i de heta källorna runt sjön Tianchi ökat till 83 grader celsius, frekventa små jordskalv och andra indikatorer.

Yoon sammanfattade i sin rapport: ”Utan tvekan är Baekdu en aktiv vulkan och kommer få ett utbrott förr eller senare. Berget har under de senaste åren visat tydliga tecken på att utbrott kan komma att ske.”

Yoons kinesiska kollegor är dock av en annan uppfattning.

Yin Chaomin, biträdande chef på Kinas jordbävningsadministration sade att ”Changba är mer stabilt än någonsin” på ett jordbävningsforskningsmöte med deltagare från Kina, Sydkorea och Japan.

Xu Jiandong, vetenskapsman vid Kinas geologiska forskningscentrum, som har kopplingar till jordbävningsadministrationen, uttalade sig baserat på sin egen forskning:

– Changbai kommer inte få något utbrott de närmsta åren. Jag är säker på att vår generation inte kommer bevittna något utbrott.

Både Yins och Xus åsikter har ofta citerats i statliga medier i Kina, efter det att den första uppgiften orsakat panik. De båda kinesiska forskarna har dock inte presenterat några nya bevis, utan man håller helt enkelt bara inte med om att Yoons rön ger skäl till oro.

Den sydkoreanska tidningen Chosunilbo rapporterade att det är möjligt att den kinesiska statens byråkrater oroar sig för att en utbrottsvarning kan påverka turismen runt Changba på ett negativt sätt.

Det är inte ovanligt i Kina att katastrofvarningar tonas ner av politiska skäl. Vetenskapsmän varnade inför den förödande jordbävningen i Sichuan 2008, men kommunistledarna begravde dessa varningar och kallade dem för rykten i statliga medier.

Jordbävningen i Sichuan kostade över 68 000 liv och gjorde 4,8 miljoner människor hemlösa, enligt officiella siffror. Jordbävningsvarningar ignorerades återigen innan jordbävningen i Tibet i april i år, som dödade 2500 människor.

Ett utbrott på Changba skulle kunna ställa till med en mycket större katastrof än Eyafjallajökulls utbrott på Island tidigare i år, eftersom det ligger en sjö på berget. Enligt professor Yoon skulle områdena runt berget på både den kinesiska och nordkoreanska sidan utplånas av översvämningar och vulkanisk aska. Sydkoreas flygtrafik skulle drabbas och det skulle snöa aska över Japan.

Det sydkoeranska Ministry of Unification, som arbetar för att återförena Nord- och Sydkorea, håller enligt uppgift på att sätta ihop en arbetsgrupp och en kommission som ska studera frågan ytterligare, efter att man läst Yoons rapport, meddelade KBS World Radio.

De kinesiska forskarnas envisa inställning kan även vara ett fall av skadebegränsning efter ett pinsamt mediamisstag som gjorts tidigare.

Efter att professor Yoons artikel publicerades dök en artikel med titeln ”Sydkoreansk expert förutspår att Changba får ett utbrott 2014” upp i många kinesiska statliga medier. Detta orsakade panik och en del kineser som bor nära Changba började flytta därifrån.

När Epoch Times frågade Yoon om huruvida Changba skulle få ett utbrott 2014 svarade han att han aldrig förutspått ett utbrott 2014 och han kritiserade det statliga media för att man skapade panik.

Yoon menar dock att det är ”absolut nödvändigt” att noggrant övervaka berget och planera motåtgärder för att minska skadorna om ett utbrott inträffar.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47271/