Vepsä SSU:s nya frontfigur


Förbundssekreterare Mattias Vepsä tar över rollen som SSU:s ansikte utåt efter Anna Sjödins avgång. I morgon ska förbundsstyrelsen diskutera hur ledarskapet ska utformas tills en ny ordförande väljs om ett halvår.

SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin meddelade sin avgång i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Hon håller fast vid sin version om krogbråket på Crazy Horse i januari, som ledde till att hon dömdes för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.
 
Sjödin hävdar att det var hon och hennes väninna som behandlades illa inne på krogen och förolämpades av vakterna – och att det var hon som blev misshandlad av vakterna.
 
Sjödin förklarar sin avgång med att den sker av omtanke om SSU.
 
SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä tar nu över rollen som förbundets ansikte utåt tills styrelsen beslutar om annat – dock med viss uppbackning från förbundsstyrelsen.
 
Han säger att samarbetet med Sjödin har fungerat bra.
 
– Jag uppskattar Anna som person, hon är ärlig och har betytt mycket för SSU. SSU är starkare i dag när Anna lämnar sin post än när hon tillträdde, säger han.
 
Det är ännu inte klart om Anna Sjödin får något avgångsvederlag.
 
Mattias Vepsä anses tillhöra vänsterfalangen inom SSU. Han ser dock ingen risk för att höger-vänster-konflikten inom förbundet blossar upp med honom som frontfigur.
 
Beskedet om att Sjödin avgår välkomnas av flera av de distrikt TT talat med. Johan Sparrman, distriktsordförande för SSU Norrbotten, tillhör dem som krävt Sjödins avgång.
 
– Det var omöjligt att ha Anna kvar som ordförande eftersom det blockerade våra möjligheter att föra fram vår politik. Men det är viktigt att stötta henne nu, både som person och medlem i partiet, säger han.
 
I morgon har förbundsstyrelsen möte för att diskutera hur ledarskapet ska se ut fram tills att förbundet väljer en ny ordförande på kongressen om ett halvår.
 
Frågan om vem som ska ta över efter Anna Sjödin är känslig eftersom det har funnits stridigheter mellan SSU:s olika distrikt – vissa är mer högerorienterade medan andra står mer åt vänster.
 
– Vi måste se till att en grupp av distrikt inte känner sig utanför och blir förbannade, säger Sparrman.
 

Bakgrund – Ett stormigt ungdomsförbund

Redan innan krisen kring Anna Sjödin och det beryktade bråket på Stockholmskrogen Crazy Horse har det stormat kring socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU).
 
Under flera år har SSU varit uppdelat i en höger- och en vänsterfalang. Striden mellan falangerna tros vara en orsak till förra årets avslöjanden om fusk med medlemssiffrorna. Fler medlemmar ger mer inflytande på kongresserna. Bland annat fick SSU i Kalmar betala tillbaka 440 000 kronor för felaktiga bidrag under 2000-talet.
 
I juni 2005 polisanmäldes SSU:s riksorganisation av Ungdomsstyrelsen, som fördelar statsbidrag till politiska ungdomsorganisationer. I november samma år lades förundersökningen ner.
 
Under 2004 framkom det att det fanns ekonomiska oklarheter kring finansieringen av Anna Sjödins företrädare Ardalan Shekarabis kampanj till ordförandevalet i SSU 2003. Även Shekarabi avgick som SSU-ordförande ”i förtid”, efter bara två år.