Vems är luften, egentligen?
Manitobas First Nations som har en mobiltelefonmast i samhällets omgivning vill att Manitoba Telecom betalar för att de använder deras luftrum. (Foto: DareenMcCollestor/Getty Images).


I en ovanlig begäran ansöker Manitobas hövdingeförsamling om att få en del av de inkomster som Manitobas Telecomtjänster får för mobiltelefonsignaler när man använder deras luftrum.

Manitobas First Nations (http://www.firstnations.org/about.asp) vill att deras luftrum behandlas som alla andra resurser.

”När det gäller att använda vårt luftrum är det samma sak som när man använder vårt vatten,” säger Ovide Mercredi hövding för Grand Rapids First Nation i Manitoba.

”De har en mobiltelefonmast
som står inom vårt samhälle,” säger Mercredi. ”Så vi betalar till dem för att de använder vårt luftrum, men vi får inte tillbaka några inkomster till vårt samhälle.”

Mercredi har förhandlat med Manitoba Telecom för att nå en överenskommelse om delning av inkomsterna. Han säger att företagets erbjudande om 10% på inkomsterna från samtalen av mobiltelefoner som görs från reservatet och mobiltelefoner som säljs på reservatet inte ”är tillräckligt bra.”

Förutom att man bett Manitobas Telecom att betala för användning av deras luftrum begär samhället också att Kanadas regering reserverar radiofrekvenser för användning av First Nations.

Kanadas regering
säljer spektrum för radiofrekvenser som telecomföretagen köper för att kunna förse sina klienter med mottagning till mobiltelefoner i dessa trafikområden.

Kanadensisk lag anger att fastighetsägaren, inte regeringen, äger luftrummet ovanför sitt område.

Grand Rapids First Nations samhälle bildade nyligen sitt eget telecomföretag som förser de lokala invånarna med höghastighetsförbindelse till internet.

De hoppas därutöver att en dag  utveckla internet för att kunna erbjuda täckande telecomtjänster som ett sätt att skapa arbetstillfällen i First Nations samhälle.

Mercredi säger dock
att First Nations inte har kunnat tävla med en industri som domineras av jättar som Rogers och Bell vad gäller att köpa luftrum för radiofrekvenser.

”Regeringen säljer rättigheter och de stora företagen köar för att få tag i så mycket som möjligt. När de gör det så utesluter de resten av befolkningen,” sade Mercredi.

”Även om vi i ännu inte har full drift,  betyder det inte att vi i framtiden inte kommer att engagerar oss i teknologiekonomin. När vi är redo, vare sig det är fem, sju eller tjugo år från nu, så kan vi garantera en förbindelse för användning av luftrummet.”

Han antyder att ansträngningarna kommer att fortsätta och har fått stöd av Manitobas hövdingeförsamling.

”Det största problemet för ursprungsbefolkningens samhällen är fattigdom. Vi är ett litet samhälle, men en småskalig teleteknik håller oss självförsörjande,” säger Mecredi.

MTS kunde inte nås för en intervju.

Översatt från: https://en.epochtimes.com/news/7-6-14/56482.html