Vem "photoshoppade" Hu?
"Tvillingar" på foton tagna från Xinhua News Agency. Underligheter i bilden markerade. (Skärmbild)


Internetanvändare i Kina har länge misstänkt Kinas statsstyrda media för omfattande bildmanipulation med bildbehandlingsverktyget Adobe Photoshop.

Nyligen publicerade statsstyrda Xinhua News ett foto av regimens ledare Hu Jintao på besök i Qingdao, med två identiska ansikten i publiken. När man undersöker bilden närmre ser man att trottoaren bakom och framför Hu ser olika ut och att den europeiska mannen längst till vänster inte tittar på Hu (vänster). Bilden är i själva verket en kombination av två bilder.

Den ”photoshoppade” bilden publicerades i en Xinhua-artikel med titeln ”Kinesiske presidenten inspekterar förberedelsearbetet inför den olympiska seglingen”. Artikeln antyder att algblomningen på platsen för den olympiska regattan i Qingdao var mycket allvarlig eftersom Hu inte gick ner till vattnet, men ett foto av ett segel (höger) lades till av Xingdao för att understryka den ”goda nyheten” i hans så kallade besök.

Mer än tre miljoner poster när det gäller bilden har dykt upp på olika nätforum och bloggar. Xinhua beordrade efter det andra medier att inte använda bilden mer, men man gav vare sig någon förklaring eller ursäkt.

Det är inte första gången Xinhua antas ha ”photoshoppat” nyhetsbilder. I maj, under Hu och hans frus avskedsmöte med kejsaren av Japan, satt fru Hu för nära tolken och blockerade henne, vilket ledde till att bilden blev konstig och förvirrande. Xinhua var missnöjt med bilden och beslöt att ta bort tolken och bara låta stolen synas. Man glömde emellertid att ta bort hennes fötter vilka syntes under stolen (höger). Detta foto publicerades i den kinesiska tidningen Jiefang Daily och kallades skämtsamt för ”två personer med sex ben” av allmänheten.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/xinhua-photoshop-hu-jintao-1767.html


Den ursprungliga (ovan) och manipulerade (nedan) versionen av Xinhuas foto av Hu Jintao och hans fru under deras besök i Japan.(Foto: Xinhuanet (övre)/skärmbild från internet (nedre)

Den ursprungliga (ovan) och manipulerade (nedan) versionen av Xinhuas foto av Hu Jintao och hans fru under deras besök i Japan.(Foto: Xinhuanet (övre)/skärmbild från internet (nedre)