Vem äger tomten på Åland om ryske presidenten inte gör det?
På bilden en bit av finsk skärgård med en fyr som är 36 m hög på ön Valassaari, som ligger i Kvarken mellan Finland och Sverige. (Foto: Olivier Moring/AFP/Getty Images )


Epoch Times Sverige har följt nyheterna i Finland om att den ryske presidenten Vladimir Putin skulle äga en strandtomt på Åland. En tjänsteman på Lantmäteriverket på Åland uppgav att presidentens kansli fick tomten 2010.

Dock var detta en gammal historia som var känd för tjänstemännen på Åland. Saken var den att i fredsavtalet, som upprättades i Paris 1947, fick Ryssland överta all tysk egendom i Finland. Det var ett tysk-finskt par som ägde Saltvik. Tomten är på 1,78 hektar med en strandlinje på 200 meter, enligt uppgifter från finska medier. 

Det uppstod i sammanhanget frågor om Ryssland skulle ha något särskilt intresse för finska farvatten eftersom det under samma tid hade observerats ryska u-båtar i svenska vatten.

Efter att nyheterna spridits om att Putin ägde en strandtomt på Åland, på Kuggböle i Saltvik, har tidningen Nya Åland skrivit till presidentens presstjänst och ställt frågor om varför man velat ha en bit åländsk mark åt den ryske presidenten, vilka planer har man för tomten, ska det byggas hus där och kommer man att få träffa president Putin på Åland?

Enligt Huvudstadsbladet fick samtliga frågor ett kortfattat nej.

Den ryske presidentens pressekreterare dementerade alla frågorna om att presidenten skulle äga mark på Åland, ”eller någon annanstans utomlands".

Det uppstår då en fråga om vem som äger denna tomt som lär vara i den ryska federationens ägo, enligt Ålands lantråd och Lantmäteriverket.