Vd och författare imponerades av Shen Yun Symphony Orchestra
Deborah Dunning och Kathleen Thurston-Lighty njuter av en kväll med Shen Yun Symphony Orchestra på Veterans Memorial Auditorium i Providence, Rhode Island, USA, den 31 oktober 2015. (Foto: Cindy Drukier/Epoch Times)


– Den är mycket anmärkningsvärd med sin intensitet och färg, den musikaliska färgen, kommenterade Deborah Dunning sin upplevelse av Shen Yun Symphony Orchestra på Veterans Memorial Auditorium i Providence i USA under Halloween-kvällen.

Deborah Dunning är grundare och vd för ett företag som skapar miljövänlig mjukvara. Företaget ger byggbranschen verktyg för att lättare fatta optimala beslut när det gäller hållbara produkter.

Hon berättade mer om sin upplevelse av Shen Yun:

– En mycket annorlunda upplevelse, där alla delarna i orkestern spelar med full intensitet på samma gång. Det skiljer sig från ett mer västerländskt mönster där en del av orkestern dominerar medan resten hålls något i bakgrunden.

Shen Yuns speciella instrumentering, där traditionella kinesiska instrument blandas med en klassisk västerländsk orkester, och musikens unika arrangemang särskiljer verkligen orkestern från alla andra.

Publiken hänfördes av Shen Yun Symphony Orchestra

”Den västerländska orkestern fungerar som en grund, som förstärker det distinkta soundet från kinesiska instrument”, står att läsa på kompaniets hemsida.

Det mesta av Shen Yuns framföranden är originalkompositioner som hämtar inspiration från Kinas 5 000-åriga kultur. Shen Yun kallar detta ”en gränsförflyttning inom klassisk musik”.

Deborah Dunning har lärt sig att uppskatta klassisk musik sedan barndomen.

– Jag växte upp i en familj som värdesätter musik väldigt mycket, sade hon och tillade att hennes farfar undervisade i musik på college.

– Som ett litet barn, från fem års ålder, togs jag varje sommar med till Tanglewood [hemvist för Boston Symphony Orchestra]. Så jag växte upp med att lyssna till musik lika mycket som jag lärde mig att läsa, sade hon.

Deborah Dunning utbytte sina insikter med sin vän Kathleen Thurston-Lighty, som är författare. Kathleen Thurston-Lighty höll med om många tankar som rörde ”intensiteten i upplevelsen”.

När hon senare på kvällen samtalade med sin man utvecklade hon sina upplevelser:

– Det är spännande att se alla dessa musiker spela på en gång med en sådan intensitet. Vanligen när man går till en symfoniorkester så spelar stråkarna, sedan flöjterna, men inte alla samtidigt med denna intensitet, så det är mycket annorlunda.

cropped-04-20151031-Providence-stacychen-Kathleen-and-Rober-Thurston-Lighty-writers-1-580x348

Kathleen och Robert Thurston-Lighty på konserten med Shen Yun Symphony Orchestra på Veterans Memorial Auditorium i Providence, Rhode Island, den 31 oktober 2015. (Foto: Stacy Chen /Epoch Times)

Maken Robert Thurston-Lighty, som är både författare och dansare och tidigare professionell skidlärare, var lika imponerad.

– Jag tycker att framförandet är magnifikt. Nivån är häpnadsväckande. Den tekniska skickligheten var utmärkt, känslan och styrkan var bara så vacker, sade han.

Utifrån tankar på temat natur och miljö tillade han:

– Den känsla jag tror man kan förnimma [är] en koppling till naturen, till det storslagna, och som Kathleen sade, det gjorde en mycket upplivad.

Tilläggsrapportering av Stacy Chen.

New York-baserade Shen Yun Symphony Orchestra består av musiker från Shen Yun Performing Arts fyra turnerande kompanier. Danskompaniet Shen Yun Performing Arts börjar 2016 års världsturné den 22 december 2015.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.