Vd: ”Inga pengar kan köpa glädjen att se Shen Yun uppträda ”
Yeh Chieh-Hsiang, vd i Chi-Hsiang Industry Co., hade svårt för att beskriva den glädje han kände efter att ha sett Shen Yuns föreställning. (Foto: Long Fang /Epoch Times)


– Efter att ha sett Shen Yun inser jag att inga pengar kan köpa glädjen att se Shen Yun uppträda, sade Yeh Chieh-Hsiang, vd i Chi Hsiang Industrial Co.

Han åkte från norra Taiwan till södra enbart för att se föreställningen. Han var så rörd och glad och med tårar i ögonen sade han: – De öppnade en dörr till mitt hjärta.

– Det sprack fram en känsla från mitt hjärta, sade Yeh och torkade bort tårarna från sitt ansikte.
– Jag kan inte förklara vad det var. Jag blev bara väldigt känslosam och tårarna fortsatte att rinna.
Sedan sade han: – Jag vill bara säga att det finns en gudomlig kraft bakom föreställningen.

Shen Yun är ett klassiskt kinesiskt danskompani med bas i New York. Dess uppdrag är att återuppliva Kinas traditionella kultur.

Solistdansare Jialing Chen förklarar i en blogg på Shen Yuns hemsida: "Kina var en gång känt som "det Himmelska riket" och "det Gudomliga landet." Och kinesisk mytologi är fylld av berättelser om halvgudomliga varelser som samexisterade med människor på jorden. … Dessa gudomar sägs ha överlämnat en rik kultur med musik, dans och andra konstarter."

"I själva verket kan man säga att vi tillskriver alla aspekter av traditionell kinesisk kultur till gudomligt ingripande. Det inkluderar kinesiska språket, klädsel, medicin, arkitektur … Forntida kineser trodde att de levde i ett land som vägleddes av det gudomliga. De levde ett liv enligt en livsstil som skapats av det gudomliga."

Gudomlig kultur

Yeh Chieh-Hsiang sade att gudomlig kultur är en viktig del av den kinesiska kulturen. Han såg att i hela programmet använde Shen Yun allt på scenen, inklusive dräkter, dans och musik för att fullt ut uttrycka den djupa betydelsen av kinesisk kultur.
– Det är därför den kunde beröra mig på djupet och nå mina känslor, sade Yeh.
– Shen Yun inspirerar och gör så att jag kan uppleva kulturen.

Yeh har sällan möjlighet att slå sig till ner, på grund av fullspäckat dagsschema, och han tryckte att Shen Yun hjälpte honom att hitta renheten i sitt inre.
– Vi är så upptagna med att sträva efter materiella saker och ignorerar den visdom våra förfäder har gett oss i arv.
När Yeh fann den visdomen genom Shen Yun blev han uppriktigt glad.
– Det var som om något klickade och det gjorde mig så känslosam och jag grät.

Yeh förklarade vad som gjorde honom så okontrollerat berörd när han såg Shen Yun.
– Jag tror att det är scenografin och artisternas enastående föreställning som inspirerade min sedan länge begravda själ. Dessa artister är som änglar som kommer med budskap från himlen.

Yeh uppmuntrade människor att se Shen Yun live.
– Du måste vara där och öppna ditt hjärta för det. Det är det enda sättet som du kan nå ditt eget hjärta.


Wu Yu-Chan, riddare kanoniserad av påven Johannes Paulus II för romersk-katolska stiftet i Kaohsiung, blev djupt rörd av Shen Yun föreställning på Kaohsiung kulturcentrum den 5 mars 2015. (Foto: Cheng Shun-li /Epoch Times)

Wu Yu-Chan, riddare kanoniserad av påven Johannes Paulus II för romersk-katolska stiftet i Kaohsiung, blev djupt rörd av Shen Yun föreställning på Kaohsiung kulturcentrum den 5 mars 2015. (Foto: Cheng Shun-li /Epoch Times)

Shen Yun presenterar "medkänsla på högsta nivå"

Wu Yu-Chan är riddare, helgonförklarad av påven Johannes Paulus II för det romersk katolska stiftet i Kaohsiung blev djupt berörda av Shen Yuns föreställning förra året. I år kom han och hans fru igen och såg Shen Yun Performing Arts New York Company på Kaohsiungs kulturcentrum, kvällen den 5 mars, 2015.

Wu Yu-Chan sade att eftersom de överraskades av Shen Yuns harmoniska atmosfär förra året, beslöt de att se föreställningen den här gången tillsammans med sin son.
Shen Yun visar klassisk kinesisk dans som berätta historier från gamla myter och från verkliga händelser som inträffar i dag.

Efter att ha sett Shen Yun, sade Wu: – [Shen Yun] gjorde en omfattande presentation av kärnan av vår 5000-åriga kinesiska kultur.

När det gäller programpunkter som skildrar den grymma förföljelsen och de stora handlingar som gjorts utifrån tron på de universella principerna, sanning, medkänsla och tålamod, sade han: – Det är den högsta nivåns medkänsla.

En dans ”The Power of Compassion” skildrar Falun Gong-utövare som följer principerna sanning, godhet och tålamod. De blir slagna av kinesisk polis. Trots att de blir slagna, hjälper personerna en av förtryckarna som är skadad.

Wu tillade att många talar om medkänsla, men det är inte lätt att vara verkligt medkännande med andra, för att inte tala om att vara medkännande med dem som är emot dig.

Han sade att även de som hade begått förföljelsen var rörd av barmhärtigheten, och till slut förändrades polisen till en vänlig person. Så det är den högsta nivåns medkänsla som skildras här, och Wu var verkligen gripen av andan i "sanning, godhet och tålamod."

Han uppmanade därför allmänheten att lära sig innebörden av "sanning, godhet och tålamod" och att omvandla medkänslan för familjemedlemmar till en större medkänsla som överskrider gränser för raser och nationaliteter. På så sätt kan vi skapa mer positiv energi bland människor omkring oss, för att lösa upp hat och våld.

Han betonade att han kände det som han var i himlen när han såg Shen Yun.
– Hela showen som presenteras av Shen Yun är mycket speciell, och den är verkligen svår att få tag i. Dessutom i de konstnärliga värden som presenterades av alla artister, kan vi se lugnet i deras ansikten. De är mycket fridfulla.

Dessa artister måste ha fått stöd under lång tid av en slags andlig kraft. Det de framför skiljer sig från shower som framförs av andra trupper. Den utmärkt design av den animerade bakgrundsskärmen blir i den samlade presentationen precis som scenen i himlen, som inspirerade oss andligen. En sådan hög klass på föreställningen är inte något som kan göras av vanliga scenkonstgrupper.

Wu hoppades att Shen Yuns anda kan främjas och växa, och han tror att kraften, som är resultatet av "sanning, godhet och tålamod", kommer att så småningom etablera vissa förändringar i världen, inkluderat Kina.
– Vi bör upprätthålla medkänsla. Så länge vi är ståndaktiga i en sådan övertygelse, kan vi till slut göra skillnad, avslutade Wu Yu-Chan.

Long Fang och Lin Hsin-Yi, Liao Fenglin och Billy Shyu rapporterade.
Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar i Milano den 20-22 mars. Därefter reser dansföretaget till Dublin, Birmingham och Salford. Danskompaniet kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.