Växande stöd i USA:s kongress för att fördöma Kinas organstölder
Amerikanska kongressens utrikesutskotts ordförande Ed Royce är en av de 142 ledamöter som stödjer att USA ska fördöma Kinas organstölder och kräva en utredning. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)


Ungefär en tredjedel av USA:s representanthus står nu bakom en resolution som fördömer Kinas organstölder.

Resolutionen, med nummer 343, som presenterades i juni, kräver förutom ett amerikanskt fördömande av statligt sanktionerade organstölder även bland annat en mer detaljerad analys av frågan, samt ett krav på att Kina tillåter en oberoende utredning.

En av de som sponsrar resolutionen är utrikesutskottets ordförande Ed Royce, som nyligen vid ett event om trafficking sade att han stödjer att resolutionen ska tas upp till omröstning och antas. Han vill även samarbeta med amerikanska sjukhus för att utbilda amerikaner om hur Kina använder samvetsfångar som organkällor.

Han sade att han vet att många amerikaner köar för organ i nuläget.

– Men det är det säkraste sättet att göra det på, och det är en garanti för att de inte blir medskyldiga till utnyttjande av de här oskyldiga människorna utomlands, som kanske förföljs av religiösa eller politiska skäl, och som hamnar i fängelse, där man tvingar till sig deras organ.

I resolutionen hänvisas bland annat till forskning av journalisten Ethan Gutmann och de två oberoende utredarna David Kilgour och David Matas, som tyder på att tioutusentals samvetsfångar, till allra största delen falungongutövare, har dödats i hemlighet av den kinesiska staten för sina organ.

Israel, Spanien och Taiwan har i nuläget lagar mot att deras medborgare ska kunna få organ från avrättade kinesiska fångar.

I skrivande stund sponsrar 142 av representanthusets 435 medlemmar resolutionen. Europaparlamentet antog en resolution liknande denna redan i december 2013.

Rapportering av Sarah Le

71-årig kinesisk kvinna nära att bli offer för organstöld