Växande kritik mot Irans urananrikning
Internationella atomenergiorganets (IAEA) ledare Mohamed ElBaradei samtalar med Irans ambassadör i IAEA Aliasghar Soltaniyeh på Teherans flygplats 13 april. ElBaradei hoppades kunna övertala Iran att upphöra anrika uran. (Foto: AFP/Behrerouz Mehri)


Många länder, inklusive de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd reagerade i går kritiskt mot Irans tillkännagivande om att landet har lyckats anrika uran.

Urananrikning betecknar ett genombrott för Iran i sin strävan att skaffa kärnenergi. Men anrikningen kan också vara ett stort steg mot Irans kärnvapenutveckling.

I sitt uttalande den 11 april framhävde president Mahmud Ahmadinejad att Iran ska skynda sig på med sitt program. Iran siktar nu på att anrika uran industriellt, tvärtemot FN:s säkerhetsråds uttalande förra månaden som gav Iran till den 28 april att stoppa urananrikningen.

Ahmadinejads ord orsakade stark kritik från Ryssland och Kina som är sympatiska till Irans ambitioner att utveckla ett fredligt  kärnenergiprogram.

Den starkaste kritiken kommer från USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

När FN:s säkerhetsråd diskuterar Irans kärnprogram, är det enligt Rice:

– …dags för kraftfulla steg för att göra det klart att vi värnar om det internationella samfundets trovärdighet, sade Rice.

Rice sade också att nästa steg från Iran kommer att leda till ytterligare isolering av landet.

Det ryska utrikesdepartementet uppmanade Teheran att stoppa all anrikningsverksamhet. Irans utropade teknologiframsteg strider mot atomenergiorganets (IAEA) och FN:s säkerhetsråds beslut.

Men ryska utrikesministern Sergei Lavrov uppmanade media att inte överdriva vikten av Irans handling.

–  Iran har aldrig deklarerat att det vill äga kärnvapen. Tvärtom, har Iran deklarerat gång på gång på högsta nivå, att det inte har sådana planer och att det vill utveckla kärnenergi exklusivt för fredliga ändamål.

Lavrov upprepade att våld kommer att skapa konfrontation med Iran.
     
Kina säger att Iran inte agerade i linje med kraven ställda av det internationella samfundet. Men Kinas FN-ambassad Wang Guangya varnade mot sanktioner.

– De kommer inte att hjälpa under rådande omständigheter.

Han sade att IAEA bör fortsätta att hantera krisen.

Tyskland, Frankrike och Storbritannien uttryckte oro och uppmanade Teheran att stoppa all känslig kärnenergiverksamhet.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanade alla parter att “mer aktivt arbeta för en diplomatisk lösning och lugna ned retoriken”.

Iran sätter sig upp mot en växande kritiken och avfärdade alla hot.

President Ahmadinejad hävdade den 12 april att Iran skall fortsätta tills det har uppnått behovet.

Före detta presidenten Ali-Akbar Hashemi-Rafsanjani sade att Iran inte kommer att ge efter till internationella påtryckningar.

Copyright (c) 2006. RFE/RL, Inc. Reprinted with the permission of Radio
Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave., N.W. Washington DC
20036.
http://www.rferl.org