Växande internationellt stöd i kampen mot Boko Haram
Tchadiska soldater står framför sina pansarfordon medan de förbereder sig för att lämna ett militärt läger i utkanten av Niamey, Niger den 24 januari 2013 på väg till Mali. (Foto: Boureïma Hama/AFP/Getty Images)


Västafrikanska ledare kommer att söka stöd från Afrikanska unionen, för att skapa en multinationell styrka som kämpar mot Boko Harams islamistiska rebeller i Nigeria, sade Ghanas president John Mahama, enligt Reuters på fredagen. En konvoj av stridsvagnar är också på väg från Tchad till Kamerun.

En konvoj av stridsvagnar och pansarfordon körde ut ur Tchad på fredagen för att bekämpa den nigerianska upprorsgruppen Boko Haram, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Konvojen lämnade huvudstaden N’Djamena snart efter att Tchads parlament hade röstat för att skicka trupper till det närliggande Kamerun, vars styrkor har kämpat upprepade gånger mot de militanta.

Det var inte klart om trupperna kommer att träda Boko Haram s fästen i nordöstra Nigeria.

Ett av Tchads huvudmål är att gå med sina grannar för återta staden Baga i nordöstra Nigeria, som Boko Haram stormade den 7 januari och brände ner. Rapporter har kommit om de värsta grymheterna under deras sexåriga uppror.

Över 3 500 byggnader i Baga med omnejd förstördes och raserades, kanske så många som 2000 personer har massakrerats, och hundratals människor har tagits till fånga.

Boko Haram det allvarligaste hotet i regionen

Boko Haram ses som det allvarligaste säkerhetshotet i Nigeria, Afrikas folkrikaste land och dess största energiproducent, men president Mahama sade att gruppen och de militanta i Somalia, Kenya, Mali och annorstädes utgör även en bredare risk.

"Terrorism är som en cancer och om vi inte tar itu med det kommer det att fortsätta. Det hotar alla i regionen. När det gäller terrorism är ingen för långt eller för nära", sade han, enligt Reuters.

Sedan Boko Harams uppror inleddes, har cirka 135 000 människor flytt det oroliga nordöstra Nigeria, och minst 850 000 människor har fördrivits inom regionen.

Boko Harams kidnappning av 276 elever från en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria i april 2014 orsakade en internationell avsky och fördömande. I början på januari i år brände gruppen ner 16 städer och byar i nordöstra Nigeria och man räknar med att omkring 100 personer dödades.

Internationellt stöd

På torsdagen 15 januari sade USA:s utrikesminister John Kerry att han och den brittiske utrikesministern Philip Hammond diskuterat en särskild satsning för att ta itu med Boko Haram, men avslöjade inga detaljer skriver

Utrikesminister Kerry som talade i Sofia, Bulgarien, sade att Boko Haram är "utan tvekan en av de mest ondskefulla och hotfulla terroristenheter på planeten," och att dödandet i nordöstra Nigeria är ett "brott mot mänskligheten" och måste åtgärdas.

Frankrike måste göra mer för att hjälpa länder att bekämpa Boko Haram, sade president Francois Hollande på en årlig konferens för franska och utländska ambassadörer i Paris.

"Idag hotas Kamerun, Nigeria, Tchad och Benin i denna situation: Det internationella samfundet måste vidta lämpliga åtgärder och kan inte låta detta pågå", sade han, skriver Reuters.

Rysslands ambassadör Nikolay Ratsiborinski sade att Moskva skulle leverera utrustning, utbildning och vapen till Kamerun och ge humanitärt bistånd.

Danmark har beviljat 12, 5 miljarder

Det danska utrikesministeriet har beviljat 12,5 miljarder danska kronor till hjälp för utsatta nigerianer som varit tvungna av fly på grund av extremistgruppen Boko Harams härjningar, skriver den danska webbtidningen Jyllands Posten.

– Offren för Boko Harams attacker behöver hjälp. Vi måste visa vår solidaritet med de drabbade familjerna och hjälpa till att de får mat, kläder, husrum och möjlighet att ta sig igenom krisen, säger handels- och utvecklingsministern Mogens Jensen (S).

Det danska miljonstödet delas mellan Internationella rödakorskommitténs (ICRC) verksamhet i nordöstra Nigeria och FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), som bidrar med medel till grannländerna, uppger tidningen.

Boko Haram, som grundades 2002 av Mohammed Yusuf, har tagit till sin uppgift att bilda en islamisk stat i Nigeria. De har en moské och en islamisk skola i Maiduguri i Nordöstra Nigeria och de anser att västerländsk utbildning är en synd.   

Offren har ofta sökt sin tillflykt till grannländerna Niger, Tchad och Kamerun och där finns det också ett akut behov av hjälp.  En stor del av befolkningen från landsbygden har flytt till storstäderna.