Växande gatuprotester i Israel
Runt 300 000 samlades i Tel Aviv för att protestera. (Foto: Ben Kaminsky/Epoch Times)


Omkring 400 000 israeler över hela landet deltog i gatudemonstrationer på lördag kväll. Protesterna mot landets ekonomiska politik och andra samhällsfrågor växer.

Om medias uppskattning att 300 000 personer i Tel Aviv och 100 000 i andra städer är korrekt, skulle det innebära att fem procent av befolkningen deltog i rörelsen under helgen, vilket gör att det sannolikt är den största protesten i Israels historia.

Protesterna startade i juli och fokuserade främst på höga och stigande bostadspriser. De har sedan utökats till att omfatta en rad olika sociala orsaker, från att kräva social rättvisa för den arabiska befolkningen och äldre till att förespråka naturalism eller främja religiös tro.

Ändå är kärnan i demonstranternas krav fortfarande fokuserade på frågor som bostadsbristen, höga varupriser och de stigande utbildningskostnaderna.

Hundratals tält är fortfarande uppslagna längs Rothschild Boulevard i Tel Aviv där protesterna började.


Tel Aviv protesterar. (Foto: Ben Kaminsky/Epoch Times)

Tel Aviv protesterar. (Foto: Ben Kaminsky/Epoch Times)

Folkmassan i Tel Avivs Kikar Hamedina, ett stort torg i centrum av staden, skrek slagord som ”folket kräver social rättvisa”, höll upp banderoller och lyssnade till tal och uppträdanden av populära artister som stödjer deras sak.

Medan vissa demonstranter vill störta regeringen, stödjer andra administrationen och uppmanar den att bekämpa karteller och begränsa finansmännens framfart.

– Vi är de nya israelerna och de nya israelerna kommer inte att ge upp. De nya israelerna kräver förändringar och de kommer inte att sluta slåss förrän riktiga lösningar presenteras, sade Nationella studentkårens ledare Itzik Shmuli under demonstrationen.

Översatt från engelska.