Vattnet i väst fortsätter att stiga


Vattenfall ska inte öka avtappningen av Vänern. Det säger Lars Joelsson, chef för Vattenfalls produktionsledning, till TT.

Åtgärden har varit aktuell för att undvika mer problem i de värmländska vattendragen, inklusive Vänern. Samtidigt skulle en ökad tappning ge ett högre vattenstånd i Göta älv.

Vattenfall tappar sedan den 6 december den maximala mängd vatten som vattendomen från 1937 tillåter. Det innebär cirka 912 kubikmeter vatten per sekund. Detta kommer Vattenfall fortsätta göra tills vidare.

– Vi fortsätter köra maximalt enligt dom, säger Joelsson.

Vid lunchtid höjde SMHI vädervarningen från klass 2 till klass 3, som är den mest allvarliga varningen. Den gällde extremt höga vattenflöden i Ätran och Säveån, samt i små och medelstora vattendrag i området mellan Göteborg och Trollhättan.

Under det närmaste dygnet räknar SMHI med att upp till 10 millimeter regn ska dra in över Västra Götaland.

– Vi är ganska trötta, konstaterade Räddningstjänstens personal i Storgöteborg och Kungsbacka i morse, efter att ha fört en ojämn kamp med vattenmassorna i nästan ett dygn. Larmen kom från villor och hyreshus, kontor och stora köpcenter. Vatten strömmade in i källare och butiker.

– Det värsta är att många skador har vi helt enkelt inte kunnat göra något åt. Det finns ingenstans att pumpa vattnet. Vi har fått prioritera det ställen där det fortfarande gick att göra nytta, sade stabschefen Anders Kimfors till TT tidigt i morse.

På grund av översvämningarna har kommunväxeln i Partille slagits ut, och kommunens ordinarie hemsida är ersatt med en tillfällig.

Det kommunala vatten- och avloppssystemet i Kungsbacka har också skadats, rapporterar Sveriges Radio Halland.

Under gårdagen hann det ihållande regnet i västra Sverige orsaka stora skador.

Fortfarande finns störningar i tågtrafiken. Detta gäller sträckan mellan Göteborg och Malmö, där bussar ersätter tågen mellan Göteborg och Kungsbacka, enligt pressinformatör Edvard Lind på SJ.

Enligt Gunnar Bohlin på Banverkets västra region beräknas hela sträckan mellan Göteborg och Malmö kunna vara klar för tågtrafik på fredag.

Fortfarande används endast ett spår på sträckan mellan Alingsås och Stockholm, sedan banvallen rasat i går kväll.

Till följd av översvämningarna i vattendragen har flera skred inträffat, bland annat i Landvetter i Härryda kommun, men också i Lerum där lermassor blockerar en väg.

Det ihållande regnet orsakar också stora problem i Värmland, där Vänern stiger med en till två centimeter per dygn.

Glafsfjorden utanför Arvika beräknas att stiga ytterligare 25 centimeter fram till fredag, enligt Thomas Erlandsson, räddningschef i Arvika, Eda och Säffle kommuner.

Det innebär att Glafsfjorden på fredag når en nivå av 47,50 meter över havet. Det är dock nästan två meter under rekordnivåerna 2000.

SMHI varnar för mycket höga flöden i Västra Götaland, Bohuslän ,Göteborg, Halland och Värmland.

Kraftiga störningar och köer väntas på vägarna i Göteborgsområdet inom det närmaste dygnet.

Vägar från Kungälv i norr till Kungsbacka i söder är hårt drabbade av översvämningarna i Västsverige. Körfält, av- och påfarter är stängda längs de stora lederna i och kring Göteborg, rapporterade Vägverket i morse.