loadingVattenkrasse är både nyttig och fin att garnera med. (Foto: Scott Barbour/Getty Images)
Vattenkrasse är både nyttig och fin att garnera med. (Foto: Scott Barbour/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Vattenkrasse - nyttig ört

Myrna Mack - Epoch Times

Vattenkrasse kan motverka skador orsakade av fria radikaler och är rik på C-vitamin. Den har en utsökt, skarp, pepprig smak och är ett utmärkt alternativ till grönsallad i en salladsskål eller på en smörgås.

Denna delikata växt härstammar från Europa och Asien och anses som en av de äldst kända bladgrönsakerna som ätits av människor. Den är rik på järn, mineraler och C-vitamin. Den rekommenderas varmt för att rena blodet och rengöra huden. En del hälsofantaster rekommenderar vattenkrasse även för blodsjukdomar.

Enligt upptäckter som forskare gjort vid University of Ulster (publicerad i American Journal of Clinical Nutrition), minskar en daglig dos av vattenkrasse DNA-skador och ökar förmågan i cellerna att motstå skador som orsakas av fria radikaler.

Så nästa gång du gör en smörgås eller sallad, tillsätt en handfull vattenkrasse. Blanda vattenkrassen med citronjuice, olja och salt och servera med bakad potatis. Du kommer att bli förvånad över hur nöjd du känner dig över denna enkla måltid.

Eller blanda vattenkrasse med philadelphiaost eller smör och använd som dip eller dressing. Den är god i soppor eller tillsammans med andra grönsaker, och oliver. Vattenkrasse har blivit alltmer populär som ”grönt” till fisk, kyckling och grillat kött. Den fungerar också bra till rätter med kalkon och tofu.

Fakta

Vattenkrasse (Rorippa nasturtium-aquaticum) är den odlade formen av källfräne, som tillhör familjen korsblommiga växter. Det är en vintergrön, flerårig ört som har krypande jordstammar och en mjuk och kal stjälk, som kan bli upp till en halvmeter hög. Den bildar ofta stora bestånd i vattenrika områden.De gröna skotten skördas när plantan har blivit 4-5 cm hög. Den ska ätas rå och det går utmärkt att äta både stjälkar och blad. Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse. Förvara vattenkrassen kallt, +2-4 grader, gärna i plastpåse.

Källor: www.swegro.se, www.menyse.com

Fänkål: ”Reduceraren”

Lena Israelsson odlar på Mellanösternvis med flyktingar

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Mest lästa

Rekommenderat

loadingVattenkrasse är både nyttig och fin att garnera med. (Foto: Scott Barbour/Getty Images)
Vattenkrasse är både nyttig och fin att garnera med. (Foto: Scott Barbour/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Vattenkrasse - nyttig ört

Myrna Mack - Epoch Times

Vattenkrasse kan motverka skador orsakade av fria radikaler och är rik på C-vitamin. Den har en utsökt, skarp, pepprig smak och är ett utmärkt alternativ till grönsallad i en salladsskål eller på en smörgås.

Denna delikata växt härstammar från Europa och Asien och anses som en av de äldst kända bladgrönsakerna som ätits av människor. Den är rik på järn, mineraler och C-vitamin. Den rekommenderas varmt för att rena blodet och rengöra huden. En del hälsofantaster rekommenderar vattenkrasse även för blodsjukdomar.

Enligt upptäckter som forskare gjort vid University of Ulster (publicerad i American Journal of Clinical Nutrition), minskar en daglig dos av vattenkrasse DNA-skador och ökar förmågan i cellerna att motstå skador som orsakas av fria radikaler.

Så nästa gång du gör en smörgås eller sallad, tillsätt en handfull vattenkrasse. Blanda vattenkrassen med citronjuice, olja och salt och servera med bakad potatis. Du kommer att bli förvånad över hur nöjd du känner dig över denna enkla måltid.

Eller blanda vattenkrasse med philadelphiaost eller smör och använd som dip eller dressing. Den är god i soppor eller tillsammans med andra grönsaker, och oliver. Vattenkrasse har blivit alltmer populär som ”grönt” till fisk, kyckling och grillat kött. Den fungerar också bra till rätter med kalkon och tofu.

Fakta

Vattenkrasse (Rorippa nasturtium-aquaticum) är den odlade formen av källfräne, som tillhör familjen korsblommiga växter. Det är en vintergrön, flerårig ört som har krypande jordstammar och en mjuk och kal stjälk, som kan bli upp till en halvmeter hög. Den bildar ofta stora bestånd i vattenrika områden.De gröna skotten skördas när plantan har blivit 4-5 cm hög. Den ska ätas rå och det går utmärkt att äta både stjälkar och blad. Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse. Förvara vattenkrassen kallt, +2-4 grader, gärna i plastpåse.

Källor: www.swegro.se, www.menyse.com

Fänkål: ”Reduceraren”

Lena Israelsson odlar på Mellanösternvis med flyktingar

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024