Vattenkrasse - nyttig ört
Vattenkrasse är både nyttig och fin att garnera med. (Foto: Scott Barbour/Getty Images)


Vattenkrasse kan motverka skador orsakade av fria radikaler och är rik på C-vitamin. Den har en utsökt, skarp, pepprig smak och är ett utmärkt alternativ till grönsallad i en salladsskål eller på en smörgås.

Denna delikata växt härstammar från Europa och Asien och anses som en av de äldst kända bladgrönsakerna som ätits av människor. Den är rik på järn, mineraler och C-vitamin. Den rekommenderas varmt för att rena blodet och rengöra huden. En del hälsofantaster rekommenderar vattenkrasse även för blodsjukdomar.

Enligt upptäckter som forskare gjort vid University of Ulster (publicerad i American Journal of Clinical Nutrition), minskar en daglig dos av vattenkrasse DNA-skador och ökar förmågan i cellerna att motstå skador som orsakas av fria radikaler.

Så nästa gång du gör en smörgås eller sallad, tillsätt en handfull vattenkrasse. Blanda vattenkrassen med citronjuice, olja och salt och servera med bakad potatis. Du kommer att bli förvånad över hur nöjd du känner dig över denna enkla måltid.

Eller blanda vattenkrasse med philadelphiaost eller smör och använd som dip eller dressing. Den är god i soppor eller tillsammans med andra grönsaker, och oliver. Vattenkrasse har blivit alltmer populär som ”grönt” till fisk, kyckling och grillat kött. Den fungerar också bra till rätter med kalkon och tofu.

Fakta

Vattenkrasse (Rorippa nasturtium-aquaticum) är den odlade formen av källfräne, som tillhör familjen korsblommiga växter. Det är en vintergrön, flerårig ört som har krypande jordstammar och en mjuk och kal stjälk, som kan bli upp till en halvmeter hög. Den bildar ofta stora bestånd i vattenrika områden.De gröna skotten skördas när plantan har blivit 4-5 cm hög. Den ska ätas rå och det går utmärkt att äta både stjälkar och blad. Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse. Förvara vattenkrassen kallt, +2-4 grader, gärna i plastpåse.

Källor: www.swegro.se, www.menyse.com

Fänkål: ”Reduceraren”

Lena Israelsson odlar på Mellanösternvis med flyktingar

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri