Vattenföroreningar får bönder att undvika sina egna produkter
Torgförsäljning i Kina. (Foto: EpochTimes arkiv)


Föroreningar från pappersbruk och tygfärgningsföretag i Hebeiprovinsen har lett till en märklig situation för bönder på flera platser i regionen. De är såpass oroliga över föroreningar i sina egna jordbruksprodukter att de inte vågar äta dem, utan exporterar dem till andra områden och importerar mat till sig själva.

Detta är läget för invånarna i byn Yeqiao, som ligger en halv kilometer från Henglis färgningsanläggning.

Rongcheng-häradet i Hebeiprovinsen är känt för tillverkningen av kostymskjortor. Färgningsindustrin blomstrar även i regionen och det har lett till svåra vattenföroreningar.

Byn Shaheying har omkring 4000 invånare som försörjer sig på jordbruk . Innanför byns gränser ligger även Henglis färgningsanläggning och Ronxings pappersbruk, vilka har skadat grundvattnet.

Den 24 november publicerades ett detaljerat reportage om detta i Yanzhao Metropolitan News. I artikeln säger en invånare att vattnet från hans brunn är helt svart. På grund av föroreningarna har byborna grävt en 400 meter djup brunn, och till skillnad från invånarna i Yeqiao tror de nu att det de odlar kommer vara säkert att äta.

Avloppsvatten från Hengli rinner via underjordiska ledningar till en mellan tre och fyra meter bred kanal som ligger en dryg halvkilometer från fabriken.

En invånare i byn vars odlingar ligger längs kanalen sade till Yanzhao Metropolitan News att säden som växer vid kanalen inte är lika stor som den som växer längre bort. Han sade även att under regnperioden spiller avloppsvattnet över till hans fält och allt som odlas på det området dör.

– Vattnet innehåller troligen syra, soda eller något liknande, tillade han.

Längre söderut ligger en annan, djupare kanal bredvid en verkstad och två stora sophögar. En ström med smutsigt vatten flyter ut från en öppning under den byggnad som tidigare var ett annat pappersbruk, men som nu är en illegal återvinnings- och processfabrik för överbliven plast från pappersbruket, enligt Rongcheng Environmental Control Bureau.

Den 29 oktober rapporterade New Tang Dynasty (NTD) Television att 6 miljoner ton av giftigt, kromhaltigt avfall ligger i högar runt 20 städer i Kina, där det har förorenat omgivningen i två decennium, enligt statlig media.

I Gongyi i Henanprovinsen har 50 000 ton cancerogent kromavfall lämnats bara tre kilometer från en flod.

Vanliga kineser utsätts för höga nivåer av giftiga kemikalier i mat och vatten, men höga ämbetsmän förses med ekologiskt odlad mat från speciella förråd. Denna allmänt kända information kom upp till ytan igen 2008, när skandalen med den melaminförgiftade mjölken bröt ut.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46860/