Vattenfalls ordförande avgår
Lars Westerberg valde själv att avgå med omedelbar verkan. (Foto: Anders Wiklund/Scanpix/AFP)


På torsdagen vid lunchtid meddelade finansmarknadsminister Peter Norman på en pressträff att Vattenfalls ordförande Lars Westerberg inte kommer att omförordnas vid den kommande bolagsstämman den 27 april. Anledningen är att Lars Westerberg tecknade ett avtal som strider mot statens riktlinjer, med den före detta koncernchefen Lars G Josefsson.

– Innebörden i det här avtalet är att Lars G Josefsson erhöll en engångsersättning på tolv miljoner kronor i samband med hans avgång från ledarposten, trots att han själv sade upp sig, sade Peter Norman.

Regeringen anser det inträffade vara helt oacceptabelt.

Att byta ut ordföranden inom ett statligt bolag är enligt finansmarknadsministern den kraftigaste signalen regeringen kan skicka, och han hoppas att både Vattenfall och övriga statliga bolag tar den på allvar.

Lars Westerberg fick nyheten på torsdagmorgonen, och valde då själv att avgå med omedelbar verkan.

Det felaktiga avtalet kom till regeringens kännedom i slutet av februari, och de har sedan dess arbetat med att få fram information om vad som har föregått det och vem som har gjort vad.

– Vi gör bedömningen att ordföranden har lett arbetet med att skriva avtalet till Lars G Josefsson och att övriga styrelsen inte var fullt informerad om avalets innebörd, sade Peter Norman.

Björn Savén har utsetts till tillförordnad orförande fram till bolagsstämman.

Lars Westerberg kommenterade själv det felaktiga avtalet senare under dagen. Enligt Ekot hävdar Westerberg att bakgrunden till avtalet med dåvarande vd:n Lars G Josefsson var ett sätt att smidigt byta vd i bolaget. Josefsson hade blivit allvarligt kritiserad och istället för att säga upp honom hittade Westerberg en annan lösning.

– Det vi pratade om var två års avgångsvederlag. Om vi avskedar någon tolv månader innan hans ålderspension så är det inte bra för honom och inte bra för bolaget. Då gjorde vi så att han jobbade kvar i ett år, och så gjorde vi avgångsvederlaget på ett år.  Då blev det samma sak, två år. Jag har förstått i efterhand att det här strider mot riktlinjerna, sade Westerberg enligt Ekot.

Josefsson ska nu betala tillbaka de tolv miljonerna som han fick förra året.