Vätska i mellanörat – Fråga doktor Kong
Veckans fråga handlar om vätska i mellanörat. (Foto: Pixabay)


Vätska i mellanörat ger hörselnedsättning och en känsla av att ha lock för öronen, samt bubblande och knastrande i örat.

Fråga: Jag har ett problem som jag gått med i tre-fyra år, och som den konventionella medicinen inte verkar kunna råda bot på. Mitt problem är att jag har vätska i mellanörat som inte rinner undan, vilket medför att jag går runt med lock för örat med kraftigt nedsatt hörsel som följd. Jag är allergiker och är ständigt täppt och snorig, speciellt på den vänstra sidan där jag har lock för örat. Det rinner också ofta ut tunn klar vätska från vänstra ögats ytterkant. Jag har fått rör insatt i trumhinnan ett flertal gånger men när röret ramlat ut har problemet återkommit omgående. Kan akupunktur eller något annat hjälpa mot detta? Med vänlig hälsning, Maria

Hur du tar hand om hälsan på vintern – Fråga doktor Kong

Svar: Enligt modern medicin beror vätska i mellanörat på dysfunktionell örontrumpet, infektion eller sänkt immunförsvar. Behandling av denna sjukdom bör först ta bort orsaken till funktionsstörningar i örontrumpeten. Västerländsk medicin behandlar med antibiotika och hormoner för antibakteriell och antiinflammatorisk verkan, men besvären upprepas ofta och kan inte helt botas.

Kroppen är inte så enkel som det beskrivs i moderna medicinska böcker. Enligt kunskaper från traditionell kinesisk medicin (TKM) orsakas akut vätska i mellanörat av patogener utifrån, som vindondska, samt fuktig värme i gallblåsan. Detta ger blockeringar i meridianerna i och runt näsa och öron. Om besvären är kroniska beror det på brister i njure och mjälte, samt slem- och fuktblockeringar i lungan. Då stagnerar qi och blod.

En duktig TKM-utbildad akupunktör kan behandla vätska i mellanörat med bra resultat. För akuta besvär är behandlingsprincipen att rensa ut vindondska och fuktig värme från området kring näsa och öron. För kroniska besvär behöver man stödja lungans, mjältens och njurens system. Efter en behandlingsperiod kan vätskan i mellanörat försvinna och kroppens allmäntillstånd bli bättre.

Tandhälsa – Fråga doktor Kong

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.