Vatikanen till svars om pedofili inom kyrkan
Ordförande Kirsten Sandberg, Vatikanens FN-ambassadör Silvano Tomasi och förre Vatikanåklagaren Charles Scicluna väntar på att förhören ska börja den 16 januari. (Foto: Fabrice Coffrini / AFP)


I en direktsänd utfrågning i FN fick Vatikanen på torsdagen för första gången stå till svars för sin hantering av prästers sexuella övergrepp mot barn av FN: s barnrättskommité i Genève.

Det var 2010 som det började uppdagas att präster inom den katolska kyrkan utsatt barn för sexuella övergrepp både inom och utanför Europa. Det visade sig att de första fallen bara var toppen på ett isberg, fler och fler fall av pedofili kom upp till ytan. Enligt Sveriges Radio följer tusentals offer, som vill att Vatikanen ställs till svars, utfrågningen i Genève. 

FN: s kommitté för barns rättigheter har tidigare gjort påtryckningar mot Vatikanen för att de ska agera och förklara sitt handlande i de här frågorna men de har hela tiden vägrat.

På en fråga om varför kyrkan beskriver övergreppen som ett brott mot moral i stället för brott mot barn svarade ärkebiskop Silvano Tomasi att den här typen av brott ”aldrig rättfärdigas” och att barn aldrig ska kränkas.

Biskop Charles Scicluna sade att kyrkan inte uppmuntrar mörkläggning av övergrepp men att ”saker måste göras annorlunda” skriver Svt.

Påven har tidigare kritiserats för att inte göra tillräckligt i den här frågan.

Förutom kritik kan FN-kommittén komma med förslag och rekommendationer.