Vasaloppsåkare löper lägre risk att drabbas av cancer
15 800 skidåkare vid starten av 88:e Vasaloppet i Mora den 4 mars är 2012. Vasaloppet en årlig 90 kilometer lång längdskidåkningsmaraton som hålls den första söndagen i mars i nordvästra Dalarna, mellan Salen och Mora. Det är den äldsta, en av de längsta, största och populäraste längdåkningsloppet i världen. (Foto: Jonathan Nackstrnad / AFP Getty Images)


Att  ta sig de nio milen från Sälen till Mora är inte bara en ärorik bedrift, det kan även minska risken för att drabbas av en rad olika cancerformer. Däremot kan risken för hudcancer öka, det visar en studie som utförts av forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kollegor i Mora och Falun.

Forskarna har följt upp 200 000 Vasaloppsdeltagare under 20 år och jämfört resultaten med en kontrollgrupp.

Det visade sig att Vasaloppsåkarna hade en 30 procents lägre risk att drabbas av någon av de vanligaste cancerformerna som exempelvis tjocktarmscancer, lungcancer, livmodercancer och cancer i bukspottkörtel, cancerformer som brukar kopplas till livsstilsfaktorer.

Studien visade också att ju snabbare skidåkarna var desto lägre var risken för cancer.

När det gäller alla typer av cancer var risken att drabbas sex procent lägre bland Vasaloppsåkarna, jämfört med den övriga befolkningen, men hudcancer utgör dock ett undantag – risken att drabbas av hudcancer ökar med 40 procent bland Vasaloppsåkare.

Studien visar på nyttan av en hälsosam och fysiskt aktiv livsstil.

– Studien indikerar att en allmän rekommendation till befolkningen att vara mer fysiskt aktiv och leva hälsosamt inte skulle leda till en betydande minskning av den totala bördan av cancer i samhället eftersom cancer kan orsakas av många olika faktorer. Men många människor skulle kunna minska risken för att insjukna i några av de vanligaste cancerformerna genom sådan livsstil, säger studiens huvudförfattare Ulf Hållmarker, överläkare vid Mora lasarett och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften  i European Journal of Cancer.