Värsta översvämningarna på sex årtionden i Peking
Översvämningarna dränkte många bilar i det här bostadsområdet i Peking den 21 juli. (Epoch Times fotoarkiv)


Översvämningar, som var bland de värsta man sett på flera årtionden, dödade minst 37 personer och tvingade över 30 000 att fly, enligt statliga medier, som citerade lokala myndigheter under måndagen. Antalet döda har officiellt rapporterats som 37, men eftersom sådana siffror i Kina ofta har en politisk dimension, är det verkliga antalet sannolikt högre.

Översvämningarna, som statliga medier kallade de värsta på sex årtionden, kom på lördagseftermiddagen och varade ända in på natten. 80 000 personer blev strandsatta på grund av att 500 flyg tvingades ställa in.

Klockan sex på morgonen hade i genomsnitt 170 millimeter regn fallit i Peking, men vissa områden drabbades betydligt hårdare. I vissa bydistrikt i Hebei, i Pekings förorter, föll 460 millimeter regn. I sex bydistrikt bröts internet- och mobiltrafiken, och tågtrafiken mellan Peking och Guangzhou stängdes eftersom delar av järnvägen låg under vatten.

En person dödades av ett blixtnedslag, och polischefen i Fangshandistriktet skadades av en nedriven elledning.

I staden Shuzhou, i norra Shanxiprovinsen, dödades fyra personer när översvämningar svepte ned deras lastbil i floden, då de försökte korsa den. Sex personer dödades även i Sichuanprovinsen i jordskred orsakade av regnet. Sju härad rapporterade att de fått mer än 99 mm regn.

Bilder som laddats upp på den populära mikrobloggen Sina Weibo visade många översvämmade platser i Peking. En visade hur dussintals män drog i ett rep för att försöka hala upp fem bilar och hjälpa en man som höll på att drunkna.

En användare på Weibo skrev att en del av siffrorna som statliga medier publicerat, där det stod att tio personer hade dött, kanske inte stämde. Användaren skrev att det ”definitivt var mer än 10 personer” som hade dött i översvämningarna.

Ett annat inlägg skyllde på lokala myndigheter för att de inte gjort tillräckligt för att lindra effekterna av katastrofen, och hävdade att stadens avloppssystem och vägar hade problem.

Användaren ”Lang” på Weibo skrev att vägarna var dåligt byggda eftersom de bara tålde 50 millimeter regn. Myndigheterna i Peking skyllde på ”force majeure” i stället för att erkänna att det finns problem med vägarna och stadens infrastruktur, menade Lang.

Användaren ”Not to V” skrev: ”Dålig ingenjörskonst, korruption och inkompetens har lett till lidande för människor”.

”Vi hoppades att myndigheterna skulle kunna bygga ett avloppssystem som är lika effektivt som de är på att ta bort ord de inte gillar”, skrev en annan användare sarkastiskt och syftade på internetcensuren.

Användaren ”Han Zhiguo” skrev att översvämningarna visade ”två helt olika sidor av Peking”. Han menade att vänliga människor spontant räddade tusentals människor och till och med erbjöd dem tak över huvudet, men att de lokala myndigheterna inte erbjöd något tak över huvudet, vare sig på hotell eller i offentliga byggnader.

Samma användare skrev även att ”vägtullarna fortsatte att driva sin verksamhet och trafikpoliser satte böteslappar på dränkta fordon”. Han anklagade stadens ledning för att vara ”omänsklig”.

Översatt från engelska