Varning för thailändska kubmaneter
I Australien har man vinägerstationer för att dämpa smärtan från maneternas gift. (Foto: Lawrence Bartlett/ AFP)


Den dödliga kubmaneten kan återigen ha skördat ett offer. En 59 årig kvinna dog när hon på kvällen badade utanför badorten Cha Am, enligt aftonbladet.

Det är ännu inte klart om hon dog av en kubmanet eller om hon var allergisk eller överkänslig mot mindre skadliga maneter. Vissa är allergiska mot getingstick och kan dö av det. Precis som man kan vara allergisk mot att bli bränd av en mindre farlig manet och dö.

Hur vanlig kubmaneten är i de Thailändska vattnen är svårt att säga, det finns inga egentliga beräkningar på hur många kubmaneter som finns i de Thailändska vattnen.

Fritidsresor och Apollo tar manethotet på högsta allvar efter Aftonbladets rapportering.

– Alla hotell i Thailand får ny information. Vi har nu lagt till information om maneter i våra resmålspärmar som finns på samtliga våra hotell i Thailand, säger Fritidsresors informatör Peter Hellström.

Apollos informationschef Kajsa Moström säger:

– I samband med tidigare dödsfall har vi gett ut information om maneter och det kommer vi att göra nu också.

Kubmaneten är oerhört giftig och kan med sina nässelkapslar döda en människa. Den utlöser bland annat ett nervgift som kan leda till hjärtstillestånd. Om man dör eller inte beror på hur mycket gift man får i sig. Det finns ett fyrtiotal arter av kubmaneter där den farligaste heter havsgeting.

Att bli stungen av en manet är inte direkt ovanligt i Sydostasien. I Filippinerna är det cirka 20-40 dödsfall per år. Eftersom det oftast är lokalbefolkningen som blir drabbad skrivs det sällan om det i västerländsk press. I Australien dör i genomsnitt 1 per år.

Enligt uppgifter dör det fler svenskar av trafikolyckor i Thailand än av maneter.