Varmaste platsen på jorden
Sanddyner i Death Valley, varmaste platsen på jorden. (Foto: Alan Van Valkenburg)


Den varmaste platsen på jorden är Death Valley i Kalifornien. Den högsta temperaturen på 56,7 grader Celsius mättes i oktober 1913.

Death Valley, nordväst om Las Vegas och nordost om Los Angeles, är känd som en torr och brännhet öken. Inom området finns dock vattenkällor och även bergstoppar.  På bergstopparna finns ibland snö och is från december till maj.

Fler än 1 000 arter av växter och en mångfald av djur lever också här men djuren är mestadels nattaktiva (sover under dagen och strövar omkring på natten). Flera växter och djur är unika för platsen.

I Death Valley finns den lägsta punkten i Nordamerika, 86 meter under havet. Dalen ligger öster om bergskedjan Sierra Nevada och södra Kaliforniens Mojaveöken och området är cirka 210 kilometer långt och omkring 25 kilometer brett.

Man kan göra en dagsutflytt från till exempel Las Vegas till Death Valley Nationalpark där dalen ligger. Parkvakterna har också guidade turer under turistsäsongen november till april. Man kan på egen hand besöka ”spökstäderna”, göra cykelturer och titta på växt- och djurlivet.

Det är intressant att besöka Death Valley. Tystnaden och stillheten överraskar besökarna. Vissa gillar att köra runt och titta ut genom fönstret på de olika sevärdheterna. Andra föredrar att vandra då vissa platser är oåtkomliga med bil.

Sarah Craighead, tidigare föreståndare för parken, säger att sköta om den stora parken innebär att resa varje dag.”Det kan ta mig hela dagen att komma till en annan del av parken. Du kan stå i Death Valley och titta runt och se bara parken, du kan inte se utanför gränsen”, sade hon. Att ta hand om parken innebär att leva inom dess gränser.

”Det är mycket avskilt. Vi kan inte bara köra ut till köpcentret eller gå på bio men vi har ändå ett aktivt socialt liv. Vi hittar alltid på något att göra”, sade Craighead .

Eftersom cirka 95 procent av Death Valley är vildmarksområde finns det inte så många vägar där. Namnet Death Valley (Dödens dal) kom efter att en grupp pionjärer gick vilse i dalen under vintern 1849-1850 och en av dem dog, enligt National Park Service. Resten trodde att de skulle också dö så när de lyckades komma därifrån vände en av männen om och sade: ”Hejdå, Death Valley.”

En överraskande förändring av vilken plats som är den varmaste platsen på jorden hände i slutet av förra året. En undersökningskommitté upptäckte att temperaturen som registrerades 1922 i El Azizia (i dagens Libyen) hade stora felaktigheter. Den största var att ”en ny och oerfaren observatör”, outbildad, ”felaktigt hade registrerat observationen.”

El Azizia erkänns inte längre som den varmaste platsen. Varmast är nu Furnace Creek Ranch i Kaliforniens Death Valley.

”Även när den inte officiellt hade rekordet har Death Valley aldrig legat efter vad gäller varma dagar,” skriver Randy Banis, redaktör för DeathValley.com i ett online-nyhetsbrev. ”Sommaren 2001 registrerades en temperatur på över 37,7 grader Celsius under 154 dagar i rad. Sommaren 1996 (anses vara den varmaste sommaren i dalens registrerade historia) hade 40 dagar med en temperatur på över 40,5 grader Celsius och 105 dagar med en temperatur på över 43 grader Celsius”.

Men enligt den senaste forskningen kanske ingen av platserna bör bära titeln. ”De flesta av de platser som kallar sig varmast på jorden är inte ens seriösa utmanare”, sade Steve Running vid universitetet i Montana, enligt Nasa.

Running deltog i en sjuårig studie där man kom fram till att Lut-öken i Iran är världens varmaste plats. Men mätning av extremt varma temperaturer är tufft.

”Jordens heta öknar – som Sahara, Gobi, Sonoran och Lut – är klimatmässigt stränga och så avlägnsa att tillträde för rutinmässiga mätningar och underhåll av en väderstation är orealistiskt”, sade David Mildrexler också vid universitetet i Montana. ”Majoriteten av jordens varmaste platser mäts helt enkelt inte direkt med markbaserade instrument”.

Därför använde teamet satelliter för att skanna planetens yta och fyllde i luckorna i globala temperaturmätningar. Under fem av de sju årens studier har den högsta yttemperaturen på jorden funnits i Lut-öken. En gång uppmättes en temperatur på 70,7 grader Celsius.

För tillfället räknas dock Death Valley officiellt som den varmaste platsen i världen.

Översatt från engelska