Världsutställningen svårsmält för Shanghaibor
Nattbild från Huanpu-floden i Shanghai. (Foto:cedventure/Wikipedia)


Fastän Shanghai-expot nyss öppnat är många invånare i staden redan trötta på avstängda vägar, rusande folkmassor, kroppsvisiteringar från polisen och höjda priser. De frågar sig hur de ska orka med sex månader under dessa förhållanden.

Shaghais allmänna säkerhetsbyrå har satt den delen av Lujiazui-distriktet där utställningen håller hus under hård trafikkontroll de första tre dagarna. De som arbetar runt området gjorde den otrevliga upptäckten att kollektivtrafiken också ändrat sina färdvägar utan att informera.

På dagen för öppningsceremonin stängdes vägarna runt området och inte ens bussar fick passera eller tunnelbanetåg stanna där. Många fick gå minst en halvtimme till stationerna utanför området. En man som arbetar i området sade:

– Bara på grund av utställningen är trafiken en enda röra. Om några viktiga personer bestämmer sig för att besöka någon plats råkar vi illa ut med avstängda vägar och trafikkontroller. Vem vet hur lång tid det kommer ta för oss att komma hem? Det här är väldigt irriterande!

En annan ung man bar omkring på en ihopfällbar cykel för att ta sig fram när det blir trafikproblem, men denna anses som ett transportmedel av trafikpolisen och han fick därför inte ta sig igenom det kontrollerade området med den.

En kvinna som bor i området sade till Epoch Times att på grund av Expot har priserna gått upp mycket, men däremot inte lönerna. En av hennes favoritgrönsaker kostar vanligen en yuan per halvkilo, men det priset har i vissa fall fyrdubblats.

– Priserna på de flesta vardagsartiklar började stiga, inte på öppningsdagen utan långt innan, sade hon.

En ung kvinna som arbetar i Shanghai sade att utställningen verkligen är en störning. I serviceindustrin, särskilt på hotell och restauranger kroppsvisiteras alla anställda dagligen.

– Säkerhetsåtgärderna märks inte bara på tunnelbanan, utan även på jobbet. Det är ett slöseri med tid och energi. Poliserna är vana att ha en väldigt avslappnad arbetssituation, men nu skickas de runt mellan olika platser för att genomföra kontroller. Till och med poliserna klagar.

Förutom lokalinvånarnas besvär har Kim Jong-Ils besök och Nordkoreas utställningsmonter slagit an en smått satirisk ton. En nordkoreansk byråkrat kämpade för att kunna motivera deras dyrbara uppvisning av sitt fattiga och underutvecklade land som ”Folkets paradis”, medan en ström av mestadels kinesiska turister förvånat stirrade på propagandan och anmärkte att det påminner dem om den gamla onda tiden under Maos kulturrevolution. Länder som Nordkorea och Iran har montrar på utställningen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34826/