Världsutställningen i Shanghai betalar 27 miljoner för plagiat av japansk sång
En japansk tidning rapporterar att organisatörerna bakom världsutställningen i Shanghai kommer att betala motsvarande 27 miljoner kronor för att ha plagierat en japansk sång. (Internet foto)


Shanghai World Expo kommer att betala 300 miljoner japanska yen, ungefär 27 miljoner kronor, till den japanska sångerskan Maya Okamoto för att ha plagierat hennes sång, enligt en rapport på en japansk nyhetssajt förra veckan.

Sången Right Here Waiting for You 2010 användes månaden inför utställningen i marknadsföringssammanhang och organisatörerna har enligt uppgift spenderat 10 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på att producera den.

Strax efter att den för första gången spelats på kinesisk TV den 1 april, påpekade internetanvändare att melodin var till 95 procent identisk med den japanska popartisten Maya Okamotos låt Stay the Way You Are från 1997.

Japansk media har rapporterat omfattande om fallet. En TV-kommentator kritiserade det kinesiska svaret på avslöjandet.

– Det borde ha gått till tvärtom. Först skulle de ha bett om tillstånd och sen använt sången. Ändå har de inte bett om ursäkt eller kommit med något offentligt uttalande. Vanligtvis brukar man också ge ersättning i de här fallen, eller hur?

Intrycket av att Kina är ett ”piratparadis” och en ”nation av plagiatorer” har blivit djupt rotat i det japanska medvetandet efter att kinesiska företag plagierat allt från Hello Kitty-mjukisdjur och kontorsbrevpapper till internationella bilmärken och nöjesparker. Den här gången var den offentliga ilskan dock större i Japan eftersom det var ett statligt organ och inte ett privat företag som låg bakom piratverksamheten.

36-åriga Maya Okamoto blev känd på 90-talet med sin originallåt Tomorrow. Låten Stay the Way You Are var inte hennes kändaste låt, men i och med skandalen med Shanghaiexpot har hennes karriär fått en nystart, efter att ha gått utför i ett par år. Hon kommer snart att släppa ett nytt album som förväntas toppa de japanska listorna.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35837/