Världsutställningen Expo 2015 ger Italien möjligheter och utmaningar
Skyltar om Expo 2015 sätts upp i Milano den 29 april. Nästa världsutställning, Expo 2015 kommer att gå av stapeln i Milano mellan den 1 maj och 31 oktober 2015. (Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Getty Images)


Biljetter till nästa års stora globala händelse, världsutställningen Expo 2015 i Milano, har börjat säljas. Eventet innebär både möjligheter och utmaningar för Italien, som försenade byggprojekt, förhållandet mellan konst och territorier och korruptionsövervakning.

Det är lite drygt 220 dagar kvar till invigningen, dit 21 miljoner besökare väntas under de sex månader utställningen pågår. Enligt arrangörerna förväntas en ekonomisk vinst på 34 miljarder och biljetterna kommer att ha en symbolisk funktion som nyckel till ett annat Italien. Landet ska bli en plats att upptäcka – inte bara Milanoregionen och de andra berömda platserna.

”Vi måste se utställningen som en möjlighet att få folk att inte bara besöka Venedig och Florens, utan också mindre kända platser som kan vara lockande för turister, men det är en bit kvar dit”, sade Giuseppo Sala, huvudansvarig för eventet på en presskonferens. Han berättade om biljettpriser och lanserade en app för smarta telefoner och läsplattor. Den kan användas som en personlig hjälpreda för att planera besöket både inom- och utomhus på det 1,1 miljon kvadratmeter stora området. Redan nu är 5,8 miljoner biljetter bokade.

Enligt Sala borde regeringen i Rom koordinera och pusha på Italiens 20 regioner så de blir mer aktiva i ett sidoprogram som ska gå hand i hand med Expo 2015, eftersom det inte finns några färdiga paket för besökarna klara än.

Detta kan bli ett tillfälle att knyta samman jordbruks- och turistbranschen. Mindre kända platser kan bli upptäckta och utforskas av italienarna själva. Utställningstemat ”Att föda jorden. Energi för Livet” passar bra ihop med den enda sektor, som visar en positiv utvecklingstrend i ett land i nedförsbacken. Det är främst jordbruksprodukter, som är ambassadörer för ”Made in Italy-kvalitet” utomlands.

Italienska livsmedelsprodukter är de mest populära och även mest kopierade i världen. Utställningen är en historisk möjlighet att presentera våra äkta produkter som har sitt ursprung i ett unikt och oefterhärmligt område, sade Roberto Moncalvo som är ordförande för Coldiretti, Italiens största handelsförbund för jordbruksprodukter.

Inga skatter i Italien?

För de 147 officiella deltagarna, däribland FN, EU och Cern är det goda nyheter: Deltagarna behöver nästan inte betala några skatter. Tillkännagivandet kom från Internal Revenue Agency förra veckan. Det är inte illa för ett land som har den högsta beskattningen i Europa (65,8 procent mot genomsnittet 41,1 enligt uppgifter från Världsbanken) och 138:e plats i en global rankning för skatteteknisk komplexitet.  

Det är ett sätt att försöka locka till sig de 32 länder som gått med på att delta men ännu inte skrivit på något avtal. Bland dem finns några stora aktörer som Australien, Kanada, Nya Zeeland, Sydafrika och de skandinaviska länderna. Den exceptionella skattebestämmelsen gör det enklare att ansluta sig ur ekonomisk synvinkel. På så sätt kan de visa sitt bästa för världen. Den enda skatten kommer att vara 22 procents moms på sålda varor under eventet.

”Alla steg i riktning mot större tydlighet kring skattebestämmelserna, är utan tvekan positivt, säger Carlo Sangalli, ordförande för handelskammaren i Milano i en intervju med Wired Italy. ”Meddelandet om detta skickades till deltagarna i Expo 2015 från Internal Revenue Agency, och det har stor betydelse”.

Mutor kan inte stoppa arbetet

Det är rimligt att förvänta sig att det inte bara är Italiens byråkratilabyrint som skrämmer bort en del länder. Det finns också ett nationellt problem med mutor som kastar sin skugga över eventet.
En ny spricka i Expo 2015:s vägg uppdagades i maj 2014, då sju personer på höga positioner i det logistiska maskineriet greps för riggad budgivning. Den 17 september hamnade Antonio Acerbo, huvudansvarig för expots infrastruktur, på listan över personer som ska utredas.

Emblemet för den italienska paviljongen kan också vara i riskzonen. Det är en modern träkonstruktion som kallas ”Livsträdet”. Det är tänkt att bli 35 meter högt och visa många aspekter av italiensk identitet.

Acerbo kan vara ett annat ”dåligt äpple” enligt Raffaele Cantone, ledare för landets antikorruptionsgrupp, som har till uppgift att se till att undersökningarna inte kommer att stoppa det pågående arbetet och att de lagliga kontrakten respekteras.

På presskonferensen sade Giuseppo Sala ”vi är försenade tre till fyra månader på grund av dåligt väder och rättsliga problem, men vi kommer att klara tidsfristen genom att byggföretagen jobbar 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan”.

Ursprungsartikeln på italienska.


Den italienska paviljongen var halvfärdig i mitten av september. Enligt kommittén ska de tre till fyra månadernas försening tas igen genom arbete 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. (Foto: www.expo2015.org)

Den italienska paviljongen var halvfärdig i mitten av september. Enligt kommittén ska de tre till fyra månadernas försening tas igen genom arbete 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. (Foto: www.expo2015.org)


Det italienska emblemet ”Livets träd” är i riskzonen på grund av mututredningar av högt rankade medlemmar i expokommittén. (Foto: www.expo2015.org)

Det italienska emblemet ”Livets träd” är i riskzonen på grund av mututredningar av högt rankade medlemmar i expokommittén. (Foto: www.expo2015.org)