Världsscoutjamboree på "världens bästa lägerplats"
Scoutläger Rinkaby. (Foto: Claes Sandén / Kristianstads kommun)


38 000 scouter från 150 länder har Världsscoutjamboree i Kristianstad. Ett stort läger har byggts för deltagarna på Rinkabyfältet – det blir kommunens största ”stad”.

En internationell endagskonferens ska hållas i samband med jamboreen där drottning Silvia kommer för att invigningstala. Fokus kommer att ligga på trygga miljöer för barn inom ideella verksamheter. Scouterna ska lära sig att motverka förtryck och övergrepp mot och mellan barn inom verksamheten.

Ämnet kommer nog att överskuggas av vad som har hänt ungdomarna på Utöya i Norge. Eftersom lägret är öppet för besökare kan många människor komma för att till exempel gå på en guidad rundvandring eller delta i en aktivitet. Lägrets ledning har dock kontinuerlig kontakt med polisen och andra relevanta myndigheter och samarbetar med dem i säkerhetsfrågor.

Sveriges scouter står som värdar för den 22:a Världscoutjamboreen som startar den 27 juli och avslutas 8 augusti. Nu anländer deltagarna till Kristianstads Centralstation i en strid ström där de slussas vidare av svenska scouter. En av dem är Miamaria som har höga förväntningar på lägret och hon ”ser fram emot allt”.

Lägerchefen Göran Hägerdal visade lägret för journalister häromdagen och påpekade att det var ”världens bästa lägerplats” eftersom sandmarken gör att regnvattnet snabbt rinner undan och scouterna slipper stora lerpölar. Han sade också att miljön är exotisk för många hitresande scouter.

Inför lägertiden har 3000 patrullådor packats med matlagningsredskap, gasspisar, stekpannor, kastruller, ja allt som behövs för att sköta det dagliga hushållet för varje patrull på cirka 10 personer.

Dessutom får deltagarna en kokbok med förslag och inspiration till den mat de ska laga. Den finns på engelska, franska, ryska, spanska, svenska och snart även på arabiska.

Andra lådor, 800 stycken, innehåller tält, sjukvårdsmaterial, verktyg och såg som kommer till användning när de ska göra upp eld. Alla lådorna är packade av svenska och danska scouter och andra frivilliga som rekryterats via Facebook.

Alla dessa 38 000 scouter kommer att fördelas på fyra olika ”städer”: Sommar, Höst, Vinter och Vår, där varje stad har sitt eget torg med internetcafé och informationscentrum. Sedan delas ”städerna” in i delområden som alla har svenska namn som till exempel Polcirkeln, Kivik, Smögen och Finnerödja.

En jamboree är ett mångkulturellt möte som arrangeras vart fjärde år för ungdomar mellan 14-17 år. En särskild fond är skapad för att säkerställa att det finns deltagare från så många länder som möjligt. Det är ett fredsprojekt i större skala, skriver scout.se.

Naturligtvis kommer kung Carl XVI Gustav att närvara som den scout han är. Kungen är ofta med på olika scoutläger och han är hedersmedlem i scoutförbundet.