Världsnaturfonden inspirerar folk att släcka lyset
Sydney, Australien, före släckning, Earth Hour 2008. (Foto: Grant Turner, Fairfax photos)


Världsnaturfonden WWF, en av initiativtagarna till Earth Hour, uppmanar alla runt hela jorden att släcka ljuset en timma i hemmet, på jobbet och ute i samhället. En enkel handling som en manifestation för klimatet. 

I Sydney startades för några år sedan en kampanj för att få stadens människor att släcka ljuset. År 2007 var hela Australien engagerade och 2,2 miljoner hem deltog. Det här är en manifestation för klimatet och den har spridits ut över världen och kallas Earth Hour. 

Målet är att en miljard människor över hela jorden ska delta genom att släcka ljuset under en timma. Den 28 mars i år klockan 20.30 till 21.30 inträffar Earth Hour i Sverige. Syftet är att få oss att förstå, att var och en av oss kan göra skillnad.

Med den här enkla handlingen vill Earth Hour skicka en signal till världens beslutsfattare att ta klimatförändringarna på allvar. 60 länder har redan anmält sig till Earth Hour.

Förra året släckte Kungen Slottet och Örebro kommun släcktes också ned men först i år deltar Sverige officiellt i Earth Hour. Östersunds kommun säger genom kommunalrådet Ann-Sofie Andersson till Sveriges Radio:

– Det var självklart att Östersund som första miljöcertifierade kommun ska delta i den här internationella aktiviteten.

 


Sydney efter nedsläckningen. Fint tillfälle att studera stjärnhimlen som annars inte syns. (Foto: Grant Turner, Fairfax photos)

Sydney efter nedsläckningen. Fint tillfälle att studera stjärnhimlen som annars inte syns. (Foto: Grant Turner, Fairfax photos)