Världskänd dirigent i Toronto fascinerades av Shen Yun
Kerry Stratton, dirigent för Torontos konsertorkester och Wish Opera på Shen Yun Symphony Orchestras framträdande på Roy Thomson Hall i mitten av oktober 2014. (Foto: Dongyu Teng/Epoch Times)


Kerry Stratton, dirigent för Torontos Konsertorkester och Wish Opera hade tidigare sett Shen Yun Performing Arts, som presenterar klassisk kinesisk dans och musik i sina föreställningar. Han fascinerades av det New York-baserade kompaniets blandning av österländska och västerländska instrument i dess orkester.

Den internationellt erkände dirigenten kom tillbaka för att lyssna på Shen Yun Symphony Orchestra den 16 oktober på Roy Thomson Hall. 

– Jag tror inte att jag kommer att se två konserter som den här på hela året. Hur skulle det kunna finnas en till? Jag skulle behöva följa den här orkestern, sade Stratton.

Shen Yun Symphony Orchestra har som grund en vänsterländsk orkester. Det som är unikt med orkestern är att i den ingår även traditionella kinesiska instrument, såsom den tvåsträngade erhun.

Orkesterns program för oktoberturnén innehöll klassiska kinesiska originalkompositioner så väl som västerländska klassiker, såsom musikstycken av Mikhail Glinka och Hector Berlioz.

– Jag gillar den här idén, därför att det var omväxlande och de hade flera solister, inte bara en sångare. De hade tre sångare och sedan tre erhu-solister och tre trumpet-solister, och sedan orkesterstycken emellan. Vacker blandning det där. Jag tyckte mycket om det, sade Stratton.

Statton har dirigerat en antal välkända orkestrar internationellt, däribland Tjeckiska filharmoniska orkestern, Budapest symfoniorkester, och Prague Chamber Philharmonia, bara för att nämna några.

Den rutinerade dirigenten gav stort beröm till kvällens två dirigenter, Milen Nachev och William Kuo, både för att de suveränt behärskande sin konst och för deras ackompanjemang av orkestern under hela konserten.

– De är båda mycket bra på det de gör, de kan sina saker, och dirigerade hela kvällen, två timmar av det svåraste, de båda gjorde det bra, sade Stratton.

– Dessa dirigenter … höll ackompanjemanget precis under [erhun], sålunda tilläts erhun sjunga, vilket är en stor styrka, den sjunger, så det är därför jag tycker att kombinationen var så lyckad.

Det som särskild imponerade på Stratton var violinisterna, som han tyckte var mycket fokuserade och enhetliga.

– Jag skulle vilja kidnappa dem!, sade han skämtsamt.

Dongyu Ten och Allen Zhou rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Symphony Orchestra består av musiker från fyra Shen Yun Performing Arts kompanier. Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydelsefullt kulturevenemang i vår tid. För mer information besök www.shenyunperformingarts.org/symphony

Översatt från engelska.