Världsberömd violinist: ”Shen Yun får en att reflektera på djupet”
Charles Castleman njuter av Shen Yun Performing Arts vid Rochester Auditorium Theatre, den 29 april 29, 2014. (Med tillstånd av NTD Television)


Den världsberömde violinisten Charles Castleman såg Shen Yun Performing Arts förra året. I år tog han med sig en vän som han ville skulle få njuta av Shen Yuns ”underbara” föreställning.

– Den är spektakulär och underbar, sade Castleman efter att ha sett föreställningen i Rochester, New York, den 29 april.

Under hela sin långa och framstående karriär som violinist, har Castleman uppträtt som solist med olika orkestrar, däribland Philadelphia, Boston, Moskva, New York, och Shanghai, för att nämna några. Han har också arbetat som professor i violin vid Eastman School of Music vid University of Rochester sedan 1975.

I en kommentar till Shen Yuns orkester, som spelar musik som är speciellt skapad för att ackompanjera danserna på scenen, sade Castleman att musiken är vacker.

– Den är väldigt bra, det låter väldigt fint, mycket bra sammansatt. Bra dirigent. Allt är mycket fint, sade Castleman.

– Jag hör en massa blåsinstrument, och jag tror att de är väldigt ovanliga, de klassiska instrumenten spelade så vackert, sade han.

Shen Yuns orkester är unik genom att den kombinerar traditionella kinesiska instrument med en västerländsk orkester. ”Är det möjligt för de olikartade ljud av öst och väst att finna harmoni?”, står det på Shen Yuns hemsida. ”Många har försökt och misslyckats. Men förmågan att sömlöst kunna blanda dessa två musiksystem för att skapa ett friskt, harmoniskt ljud är det som gör Shen Yun Performing Arts orkester unik.

”Det här är hur effekten uppnås: En västerländsk filharmonisk orkester spelar grunden, medan traditionella kinesiska instrument leder melodierna.”

Castleman kommenterade att musiken passar till danserna på scenen mycket bra.

– De använder dem mycket bra, och dansarna är underbara, naturligtvis mycket välutbildade, mycket kreativa och utmärkta dansare, sade han.

Castleman sade att han också tyckte om de animerade digitala bakgrunderna i föreställningen, vilket skapade en bakgrund med fantastiska scener, som interagerade med dansarna på scenen.

– Jag älskade det sätt som animeringen blandas med det som händer på scenen … Det är mycket smart, mycket fantasifullt, och mycket kreativt.

Castleman sade att Shen Yun är en vacker produktion som även får en att reflektera över djupare frågor.

– Showen är väldigt vacker i sig, men det får en att tänka djupare om saker och ting, sade han.

– Det får en att tänka på ens egna tankar. Man granskar sig själv och vad man tror på och vad man verkligen själv vill, och detta inspirerar en att göra det, tror jag, vilket är väldigt underbart.

Shen Yun som har sin bas i New York, bildades av en grupp ledande klassiska kinesiska konstnärer med ett uppdrag att återuppliva Kinas gudomligt inspirerade kultur.

Castleman sade Shen Yuns uppdrag är ”mycket anmärkningsvärd” och att han lär sig något nytt varje gång han ser Shen Yun.

– Jag vet lite [om Kinas historia] från förra året, men jag lär mig mer varje gång jag kommer, sade han.

– [Berättelserna i danserna] ger en bra känsla av kulturen som helhet.

Han noterade också att föreställningen är väldigt andlig och ”mycket inspirerande och också mycket vacker.”

– Jag tror att man har en känsla av … hur viktig kulturen är för alla olika sorters människor och hur det ger näring och berikar dem väldigt mycket, sade han.

NTD och Tracy Zhu rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. På sin Europa-turné framträder Shen Yun avslutningsvis i Wien 10-11 maj. För vidare information besök www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.