Världsarvet Drakensberg bjuder på storslagen natur och vackra gosstämmor
Centrala Drakensberg är en väldig förkastningsbrant på omkring 3000 m som består av basalt och sandsten. (Foto: Jenny Brandt)


En tuff bergsvandring i Drakensberg och en medryckande körkonsert är vad ett besök i Sydafrika kan erbjuda den hugade besökaren.

Det är en lisa för själen att vara bland de mäktiga bergen och andas den friska bergsluften. Helt annorlunda från mångmiljonstaden Johannesburg där vår resa började. Efter en cirka fyra timmar lång bilresa har vi kommit fram till Champagne Valley, som ligger i centrala Drakensberg.

Drakensberg som betecknats ett världsarv är en tusen km lång bergssträcka i östra Sydafrika. Bergen reser sig som en gräns mellan KwaZulu-Natal och kungariket Lesotho.

På Zuluspråk kallas området uKhahlamba vilket betyder barriären av spjut. Namnet Drakensberg kommer däremot från boerna i slutet av 1800-talet. Det sägs att en pappa och hans son såg en drake flyga över de molnhöljda bergstopparna. Sedan dess kallas området för Drakensberg.

Centrala Drakensberg har ett storslaget och variationsrikt landskap. Här kan man få uppleva dramatiska spetsiga berg med branta klippavsatser eller böljande runda berg, vattenfall och blommande bergsdalar.

Växt och djurlivet är rikt. I området lever bland annat Afrikas största antilop elandantilopen och den största rovfågeln lammgamen. Den sistnämnda mäter upp till tre meter mellan vingarna. För de som har chansen att se den är den en mäktig syn när den sveper fram över bergen. Babianer, oribi och andra djurarter kan man stöta på, förutom de cirka 150 fågelarterna. Det finns också cirka 24 ormarter, varav några som inte väjer för människor. En så kallad ”Puffadder” som är ganska vanlig vill ibland inte flytta på sig. Den är giftig. Vid möte med denna orm ska man stillsamt backa. För det mesta brukar dock inte ormarna komma i närheten av människor.

Om man vill se några av
områdets djur på ett annat sätt, främst elandantilopen, finns några av de tusentals grottmålningarna från Sanfolkets tid att titta på i området. Under en period på flera tusen år levde Sanfolket här och de bemästrade konsten att göra grottmålningar. Sanfolket var ett nomadfolk som tog skydd och levde i bergens grottor. Grottmålningarna berättar mycket om deras liv och andliga perspektiv på världen. De föreställer människor och djur, men det finns också bilder på oxvagnar och ridande män med gevär. Att målningarna är välbevarade och så många är några av anledningarna till att Drakensberg har betecknats som ett världsarv.

För att se konstverken kan man gå på någon av vandringarna som leder fram till olika grottor där målningarna finns. I centrala Drakensberg finns många vandringsleder och vi provar en tur nära där vi bor. ”South Africa is a tough country” säger en sydafrikansk kvinna då vi pustar högt under vandringen. Kvinnan roas över oss ovana svenskar som vandringsmässigt på sin höjd tagit en tur ut i lingonskogen. Att gå på vandring längs någon av lederna kan vara ett tufft äventyr, men beroende på ens kapacitet kan man välja korta och enkla eller långa och tuffa vandringar. Tiden varierar från några timmar till flera dagar.

Vår vandring på några timmar går genom frodig växtlighet och bergsbäckar och slutmålet är ett vattenfall. Där tar några av oss ett dopp. Miljön är som tagen ur en Tarzanfilm.

Efter vandringen får vi reda på
att en gosskör som heter Drakensberg Boyschoir kommer att ha konsert på kvällen. Några sydafrikaner, som också tänker gå på konserten, menar att förutom att se ” ”Big five” (lejon, noshörning, leopard, elefant och buffel) är det ett måste att lyssna på Drakensberg Boyschoir om man är på besök i Sydafrika.

Det visar sig att det är en gosskör i världsklass. Väldigt speciellt. Ett hundratal pojkar i åldern 9-15 år ger en högklassig konsert.

Man blandar klassiska låtar och annan repertoar som sjungs med smittande glädje och energi. I sista delen av programmet är låtarna afrikanskt inspirerade. Förutom att sjunga dansar kören och spelar diverse slagverk. Riktig svängigt och färgstarkt.

Tre saker man inte får missa i Centrala Drakensberg:
  • – Vandringar i bergen
  • – Sangrottmålningar
  • – Drakensberg Boyschoir

Ett svalkande dopp i ett av bergens vattenfall. (Foto: André Brandt)

Ett svalkande dopp i ett av bergens vattenfall. (Foto: André Brandt)


En mer rundad del av centrala Drakensberg. (Foto: Jenny Brandt)

En mer rundad del av centrala Drakensberg. (Foto: Jenny Brandt)


Drakensberg Boyschoir's skola ligger mitt i Champagne Valley. (Foto: Jenny Brandt)

Drakensberg Boyschoir’s skola ligger mitt i Champagne Valley. (Foto: Jenny Brandt)


Drakensbergs Boyschoir i väntan på föreställning. (Foto: Jenny Brandt)

Drakensbergs Boyschoir i väntan på föreställning. (Foto: Jenny Brandt)