Världens största smaragd säljs på auktion i Kanada
Teodora, världens största smaragd, kommer att säljas på auktion den 28 januari av Western Star Auctions i Kelowna, Kanada. Stenen köptes i Indien av en diamantjägare från Calgary och har värderats till 1,15 miljoner dollar. (Foto: Western Star Auctions)


Världens största smaragd, som nyligen inhandlats av en affärsman från Calgary, kommer att säljas på auktion i slutet av månaden, trots vissa tvivel om dess äkthet.

Smaragden på 57 500 karat väger över 11 kilo och fördes till Kanada av diamantjägaren Regan Reaney. Stenen bröts i Brasilien men Reaney köpte den från en handlare i Indien för en hemlig summa.

Ädelstenen ”Dubbed Teodora”, portugisiska för ”Guds gåva”, kommer att gå till försäljning på Western Star Auctions i Kelowna den 28 januari. Budgivningen startar på 500 000 dollar.

Gemmolog Jeff Nechka sade att han först tvivlade på om en smaragd av den storleken kunde vara äkta men efter noggrann undersökning var han säker på att den var äkta och värderade den till 1,15 miljoner dollar.

– Den är väldigt stor och det är mycket ovanligt att en smaragd kan bli sådan på naturligt sätt, sade han.

– Jag undersökte stenen och när jag såg några av inneslutningarna i stenen, ådrorna i den och med tanke på att färgtonen var mycket ojämn så är den enligt min mening definitivt en smaragd.

Nechka är ägare av juvelerarbutiken Premier Gems i Calgary. Han utbildades på Gemological Institute of America och är medlem i International Coloured Stones Association.

Han medger att han fann bevis för att stenen hade blivit färgad, vilket han tog hänsyn till i bedömningen.

Smaragdfärgning är en metod som anses vara vilseledande i branschen, eftersom det är omöjligt att urskilja ädelstenens ursprungliga färg efter att den har behandlats.

– Varje smaragd kännetecknas av sin färg. Så intensivt grön färg skulle beteckna den som smaragd, men det är svårt att säga eftersom den är färgad och hur mycket färg som använts på stenen, sade Regan Reaney.

Smaragder är en sällsynt form av mineralet beryll. Dock är vit beryll mycket vanligare än den gröna sorten och nästan värdelös. Nechka tror att smaragden var grön beryll som helt enkelt har förbättrats.

Han tillade att färgning inte väsentligt påverkar värdet av just den här stenen eftersom det bara är för kommersiell kvalitet. Värdet ligger i dess storlek, den är störst i världen.

Reaney sade att värdet på stenen också kan öka tack vare mediernas uppmärksamhet och det internationella intresset.

– Den har fått väldigt mycket uppmärksamhet, men det är verkligen svårt att bedöma en smaragd av den här storleken och hur mycket den faktiskt är värd. Auktionen kommer att avgöra vad det marknadsmässiga värdet är, sade han.

Efter smaragdens ankomst till Calgary för två veckor sedan, har Nechka och Reaney intervjuats av stora internationella medier som CNN, BBC och Discovery Network.

Nechka berättar att Reaney har fått anbud från köpare över hela världen, men har ingen aning om vem som kommer att lägga det högsta budet på lördag.

Några gemmologer och köpare som inte har undersökt stenen har uttryckt skepsis om dess värde och rekommenderade potentiella köpare att få en oberoende bedömning innan köp.

Nechka säger att nej-sidan bara försöker få egen uppmärksamhet i media.

– Jag vet inte om de bara vill stå i rampljuset själva eller vad det är.

Smaragder är en av världens mest värdefulla juveler och noterades för försäljning första gången på babyloniska marknader omkring 4000 f Kr.

Idag produceras de flesta kommersiella smaragder i Colombia, Brasilien och Zambia.

Trots att Brasilien producerar fler smaragder per år än något annat land anses smaragderna från Colombia vara världens finaste, vilket anger den globala standarden för storlek och färg.

Översatt från engelska.